Preşedinta Maia Sandu se confruntă cu proteste în timp ce apare un nou front pro-Rusia

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se confruntă cu tensiuni interne în creştere înainte de alegerile cheie din acest an, în timp ce protestele din altă regiune apropiată de Rusia - pe lângă enclava separatistă Transnistria - alimentează îngrijorările că Moscova intensifică presiunile pentru a deraia parcursul pro-european al naţiunii, potrivit Bloomberg.

Sandu, care candidează pentru un nou mandat la sfârşitul acestui an, a fost întâmpinată miercuri, în timpul unei vizite în mica regiune autonomă Găgăuzia, de câteva sute de demonstranţi susţinuţi de un partid pro-Rusia. Protestatarii s-au ciocnit pentru scurt timp cu poliţia în oraşul Comrat, în timp ce Sandu s-a întâlnit cu studenţi şi primari pentru a denunţa "propaganda ieftină" împotriva guvernului său şi pentru a prezenta proiecte finanţate de Uniunea Europeană menite să îmbunătăţească standardele de viaţă din Găgăuzia.

Săptămâna trecută, Sandu s-a confruntat, de asemenea, cu proteste în regiune la începerea lucrărilor la o nouă linie electrică către România, iar membri ai guvernului au fost, de asemenea, ţinta demonstranţilor, ceea ce a determinat poliţia să consolideze securitatea.

Sandu a fost ameninţată de candidaţii pro-Moscova în timp ce încearcă să menţină Republica Moldova pe calea aderării la UE până la sfârşitul deceniului.

Frontul Nou

Cea mai recentă provocare provine din mica regiune Găgăuzia, unde locuiesc aproximativ 150.000 de creştini vorbitori de limbă turcă şi rusă care au fugit de otomani în Bulgaria la începutul secolului al XIX-lea şi care devine un nou front folosit de Rusia în eforturile acesteia de a submina guvernul Maiei Sandu.

În prim-plan se află guvernatorul regiunii, Evghenia Guţul, care a câştigat postul anul trecut cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Şor şi care, de atunci, a primit sprijin direct din partea Rusiei pentru a-şi continua opoziţia faţă de autorităţile de la Chişinău. Ea a vizitat deja Rusia de două ori în acest an, s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin şi a cerut Moscovei să protejeze populaţia Găgăuziei, susţinând că guvernul moldovean limitează bugetul regiunii sale şi încalcă drepturile democratice.

După cea mai recentă vizită a sa la Moscova, săptămâna aceasta, Guţul a declarat că pensionarii şi lucrătorii de stat din Găgăuzia vor primi un sprijin de 100 de euro din partea Rusiei începând cu 1 mai, prin deschiderea de conturi la banca Promsvyazbank PJSC din Rusia. Dar guvernul moldovean a declarat că aceste conturi nu pot funcţiona în ţară.

Creditorul controlat de stat este banca-cheie pentru sectorul militar-industrial şi a fost sancţionat de SUA, Marea Britanie şi UE cu câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2022, după ce Moscova a recunoscut suveranitatea republicilor populare Doneţk şi Lugansk.

Sandu şi aliaţii săi au avertizat în repetate rânduri cu privire la încercările Rusiei de a destabiliza Moldova şi de a opri parcursul său proeuropean. Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a raportat recent incidente la bazele sale militare despre care Chişinăul a spus că au fost menite să semene teamă şi panică. Între timp, presa pro-rusă a promovat vizitele lui Guţul la Moscova, lăsând să se înţeleagă că aceasta ar putea candida împotriva lui Sandu la alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe