Ucraina avertizează asupra întreruperilor de curent, după un val "masiv" de atacuri ruseşti asupra centralelor electrice

Centrala termică şi electrică din Akhtyrka, distrusă de Ruşi (surse din Ucraina)
Redacţia
09.05.2024

Ucraina a avertizat miercuri cu privire la posibile întreruperi de energie electrică în întreaga ţară, după ce un val "masiv" de rachete şi drone ruseşti a vizat sistemul energetic afectat al ţării, relatează France 24.

De asemenea, Moscova a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra altor două sate de pe linia frontului, în timp ce îşi intensifică atât atacurile terestre, cât şi aeriene, în condiţiile în care trupele ucrainene se luptă să menţină linia frontului după mai bine de doi ani de război.

"De Ziua Comemorarii şi a Victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul (preşedintele Vladimir) Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Intensificarea loviturilor asupra infrastructurii energetice ucrainene a declanşat noi avertismente privind întreruperi de curent şi raţionalizarea energiei electrice.

"Este posibil să aibă loc întreruperi de energie electrică pentru consumatorii casnici şi industriali din întreaga Ucraina [...] din cauza unor noi avarii la echipamentele centralelor electrice ucrainene cauzate de loviturile ruseşti", a declarat operatorul de energie Ukrenergo.

Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile sale au fost ca represalii.

"Ca răspuns la încercarea regimului de la Kiev de a deteriora instalaţiile energetice ruseşti, în această dimineaţă, forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură de grup împotriva instalaţiilor energetice şi a întreprinderilor complexului militar-industrial ucrainean", a declarat instituţia într-un briefing.

În ultimele luni, Kievul a lovit rafinării şi depozite de petrol rusesc în atacuri cu drone.

"Situaţie deosebit de dificilă"

Ukrenergo a declarat că lucrează pentru a depăşi penuria de energie în faţa unei "situaţii deosebit de dificile", inclusiv prin utilizarea de provizii de urgenţă din ţările europene.

Atacurile au vizat instalaţii de infrastructură energetică în cel puţin şase regiuni, a precizat ministerul.

"Inamicul nu a renunţat la planurile de a-i priva pe ucraineni de lumină", a declarat ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, condamnând ceea ce el a numit "un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice".

Cel puţin trei centrale termice au fost "grav avariate" în cursul nopţii, potrivit celui mai mare operator privat de energie din Ucraina, DTEK, adăugând că acesta a fost al cincilea atac asupra instalaţiilor energetice ale companiei într-o lună şi jumătate.

Kievul a creat un nou grup operativ guvernamental pentru "a coordona activitatea de depăşire a consecinţelor terorii energetice ruseşti", a declarat miercuri premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

Având în vedere că războiul nu dă semne că se va încheia, el a menţionat că se va concentra pe pregătirea locuinţelor şi a întreprinderilor ucrainene pentru a trece prin toamna şi iarna următoare.

Progrese pe câmpul de luptă

Rusia a declarat miercuri că forţele sale au capturat alte două sate de pe linia frontului din Ucraina, inclusiv în regiunea nord-estică Harkiv, de unde a fost nevoită să se retragă în 2022.

Unităţi ale armatei ruse "au eliberat satul Kislivka din regiunea Harkiv" şi Novokalinove din estul regiunii Doneţk, a precizat Ministerul Apărării.

Kislivka se află la aproximativ 20 de kilometri de fortăreaţa ucraineană Kupiansk, în timp ce Novokalinove se află la aproximativ 10 kilometri nord de Avdiivka, capturată de Moscova în februarie.

Moscova a înregistrat o serie de câştiguri teritoriale de când a cucerit Avdiivka, în timp ce îşi exercită un avantaj în ceea ce priveşte efectivele şi muniţia pe câmpul de luptă.

Kievul afirmă că sosirea de provizii militare americane, amânată de mult timp, va ajuta să stabilizeze situaţia de pe linia frontului.

Chiar şi în condiţiile în care Washingtonul a semnat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, Zelenski şi-a îndemnat aliaţii să furnizeze mai multă apărare aeriană pe fondul atacurilor aeriene continue.

Rusia a lansat 55 de rachete şi 21 de drone de atac asupra Ucrainei în cursul nopţii, au anunţat forţele aeriene pe Telegram, adăugând că au interceptat 39 de rachete şi 20 de drone.

Forţele ruse au lansat mai multe rachete de croazieră spre capitală, punând Kievul în stare de alertă de peste trei ore, potrivit administraţiei locale.

În ultimele luni, Moscova a lansat unele dintre cele mai mari lovituri asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, scoţând din funcţiune o parte semnificativă a producţiei.

Aproximativ 200.000 de gospodării din regiunea nord-estică Harkiv se confruntă cu restricţii de energie electrică.

În regiunea Herson, situată în sudul liniei de front, un bombardament rusesc a ucis în cursul nopţii o femeie în vârstă de 65 de ani, a anunţat biroul regional al procuraturii ucrainene.

De asemenea, s-a raportat că au fost rănite persoane în regiunile Kiev, Harkiv şi Kirovograd.

Kievul declară că Moscova intensifică atacurile aeriene şi terestre în încercarea de a-şi asigura o serie de succese înainte de 9 mai, când Rusia marchează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor