Petro Poroşenko cere Rusiei “să regrete” Holodomorul

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Rusiei să recunoască ca genocid marea foamete din timpul dictatorului sovietic Iosif Stalin, care a provocat moartea a milioane de oameni în Ucraina, “sau cel puţin să regreteă” acele crime.

Poroşenko a făcut remarcile la un eveniment ce a avut loc sâmbătă în Kiev, cu ocazia Zilei oficiale a Comemorării Victimelor Holodomorului.

El a mai afirmat că “a sosit momentul” ca Ucraina să adopte o legislaţie împotriva nerecunoaşterii acestui genocid.

“Nerecunoaşterea Holodomorului este la fel de imorală precum negarea Holocaustului”, a afirmat liderul ucrainean.

Ucraina şi aproximativ alte 12 ţări au recunoscut foametea ca un act de genocid comis împotriva poporului ucrainean.

Ziua Comemorării victimelor Marii Foamete este marcată anual în Ucraina în cea de-a patra sâmbătă a lunii noiembrie.

Holodomorul a avut loc în perioada 1932-1933 când autorităţile sovietice au forţat ţăranii din Ucraina să se alăture fermelor colective, confiscându-le grânele şi alte alimente.

Istoricii susţin că principala cauză a foametei a fost confiscarea recoltelor din Ucraina de către autorităţile sovietice. Moscova a negat mult timp orice efort sistematic al ucrainenilor, susţinând că recolta slabă din acea perioadă a provocat moartea multor persoane şi în alte zone ale fostei Uniuni Sovietice.

Se estimează că aproximativ 9 milioane de oameni au murit ca urmare a execuţiilor, deportărilor şi înfometării în timpul campaniei staliniste.

Poroşenko a cerut sâmbătă “tuturor forţelor politice” din Ucraina să se unească pentru binele ţării, susţinând că Holodomorul este un “ecou groaznic al pierderii de neiertat” a statalităţii şi independenţei Ucrainei.

“Ar fi fost posibile Holodomorul şi marea teroare a anilor 1930, deportările din anii 1940 şi rusificarea din anii 1970 dacă noi, ucrainenii, ne-am fi păstrat independenţa proclamată în urmă cu sute de an?” a întrebat el.

Poroşenko a mai afirmat că “agresiunea [continuă a Rusiei] împotriva noastră este o continuare a aceleiaşi politici de distrugere a Ucrainei, dar cu alte metode”.

În acelaşi timp, Aleksandr Turcinov, şeful Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat într-o declaraţie că “există un război şi vedem din nou încercări maniace de a distruge Ucraina”.

Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a alimentat separatismul în estul şi sudul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele războiului izbucnit în aprilie 2014, care a ucis peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei.

Rusia a negat faptul că a trimis soldaţi şi arme pentru a ajuta separatiştii să lupte împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, deşi Kievul şi NATO susţin că există dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe