ONG-uri de media: Delegaţia UE să instituie o misiune de observare a pieţei mediatice din RM

Două agenţii de publicitate din RM afiliate democraţilor şi socialiştilor au implementat practici anticoncurenţiale, ce are ca rezultat restrângerea concurenţei pe piaţa publicităţii în anul electoral, constată asociaţiile de media.
Înţelegere de cartel
Înţelegere de cartel (facebook.com)

ONG-uri de media de la Chişinău îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu apariţia unei înţelegeri de cartel pe piaţa publicităţii mass media, care ar distorsiona şi mai mult piaţa audiovizuală din Republica Moldova, marcată de numeroase nereguli şi disfuncţionalităţi. Acestea solicită Delegaţiei UE, ambasadei SUA, altor parteneri de dezvoltare şi reprezentanţe străine, organizaţiilor internaţionale şi europene, să monitorizeze cu atenţie cazul.

De asemenea, societatea civilă solicită Delegaţiei UE să examineze posibilitatea instituirii unei misiuni speciale de observare a UE în problemele care ţin de situaţia pieţei mediatice din R. Moldova.

Potrivit unei declaraţii, asociaţiile de media susţin că recent, patru posturi de televiziune (Jurnal TV, PRO TV Chişinău, TV8 şi RTR-Moldova) au depus o plângere la Consiliul Concurenţei, în care solicită investigarea unor bănuieli rezonabile că două agenţii de publicitate „au implementat practici anticoncurenţiale prin acord orizontal, în rezultatul cărora a fost restrânsă concurenţa pe piaţa publicităţii”.

Cele 8 organizaţii semnatare atenţionează că semnalele sunt alarmante, deoarece cele două case de vânzări, la care fac referire posturile de televiziune, reprezintă interesele unor holdinguri media care deţin cote semnificative din piaţa autohtonă de televiziune, iar eventualele acţiuni concertate ale acestora ar constitui un abuz.

Faptul că proprietarii unora dintre posturile TV vizate sunt politicieni de la putere sau persoane afiliate acestora alimentează supoziţia că acţiunile ar putea fi îndreptate spre excluderea de pe piaţă a concurenţilor şi diminuarea impactului mass mediei care transmite opinii de alternativă, inclusiv ale opoziţiei politice.

Concluzionând cele expuse, ONG-urile de media solicită şi Consiliului Concurenţei de la Chişinău să examineze plângerea posturilor de televiziune cu toată responsabilitatea luând în consideraţie bunele practici anticoncurenţiale pe pieţele media din ţările membre ale Uniunii Europene şi să ţină cont de pericolul iminent pe care îl comportă o posibilă înţelegere de cartel între cele mai mari case de vânzare a publicităţii care acţionează în interesul politicienilor proprietari de TV, pentru competiţia loială şi legală pe această piaţă specifică, dar şi pentru dezvoltarea democratică şi libertatea de exprimare în R. Moldova, în special în anul electoral 2018.

Menţionăm că la mijlocul lunii ianuarie, o investigaţie realizată de portalul NewsMaker a scos la iveală faptul că două case de vânzări acţionează concertat şi vând publicitate la pachet pentru toate televiziunile care aparţin democraţilor şi socialiştilor. Este vorba despre Casa Media, care oferă publicitate în special pentru televiziunile controlate de Plahotniuc. Printre acestea - Prime, Canal 2, Canal 3, Publika şi Exclusive Sales House, care vinde reclamă pentru NTV Moldova, Accent TV şi Exclusive TV care apraţin deputatului PSRM Corneliu Furculiţă.

Cele două companii oferă reduceri suplimentare de până la 44% clienţilor care plasează publicitate exclusiv prin intermediul lor, iar bugetele sunt împărţite în proporţie de 80% pentru Casa Media şi 20% pentru Exclusive Sales House. Prin urmare, clienţii care refuză condiţiile menţionate nu beneficiază de reduceri şi sunt nevoiţi să plătească de două ori mai mult pentru publicitate. În context, directorul executiv al Asociaţiei Agenţiilor de Publicitate, Galina Zablovskaia a ţinut să atenţioneze că în aceste condiţii, televiziunile independente vor rămâne practic fără publicitate şi că o astfel de stratagemă este o premieră pentru Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe