Nouă provocare în Transnistria. O dronă kamikaze aruncă în aer o bază pro-rusă

Casa Sovietelor din Transnistria (Tiraspol)
Casa Sovietelor din Transnistria (Tiraspol) (The Epoch Times Romania)

O bază militară pro-Kremlin din Transnistria a fost lovită de o dronă kamikaze în ultima zi a alegerilor false care au avut loc în Rusia.

Analiştii se tem că explozia, care a distrus un elicopter Mi-8MT, ar fi fost o provocare organizată de forţele ruse.

Imaginile au arătat o explozie în apropierea unei baze a trupelor ruseşti din Transnistria, care ar fi fost rezultatul unui atac cu o dronă kamikaze.

Baza militară din Tiraspol emitea o coloană de fum, iar un elicopter Mi-8MT a ars complet, conform comunicatelor oficialilor locali.

Explozia a avut loc în cea de-a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale măsluite din Rusia, pe care primele rezultate prevăd că Putin le-a câştigat cu 88% din voturi.

Analişti ai evoluţiei de pe teatrul ucrainean de operaţiuni au avertizat că Vladimir Putin se pregăteşte să implice Moldova în conflict.

Unii dintre locuitorii enclavei controlate de Rusia au cerut Moscova "protecţie" împotriva presupuselor planuri ale Kremlinului de a încerca provocarea unui noi punct de conflict asimetric.

Chişinăul a declarat că explozia a fost o "provocare" care nu implică Ucraina.

Biroul de Reintegrare a Moldovei a raportat: "Incidentul în cauză este o încercare de a provoca teamă şi panică în regiune. Echipamentul militar din fotografii nu mai funcţionează de câţiva ani".

"Autorităţile de la Chişinău, care sunt în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene".

Ucraina a negat afirmaţiile potrivit cărora ar fi responsabilă de explozie, potrivit guvernului moldovean care a luat legătura cu Kievul.

Oficialii pro-ruşi consideră că regiunea ar putea deveni un nou punct de focar în războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Luna trecută, o "adunare specială" a votat o rezoluţie prin care se solicită Rusiei să ia măsuri pentru a "proteja Transnistria pe fondul presiunii crescute din partea Moldovei".

Mai mult de 220.000 de cetăţeni ruşi trăiesc permanent în regiune, se arată în apel.

Moscova a declarat că o majoritate covârşitoare a populaţiei doreşte să se alipească Rusiei.

Putin menţine o forţă de "menţinere a păcii" de până la 2.000 de soldaţi în regiune, precum şi mii de paramilitari care, potrivit unor rapoarte, sunt gata să înceapă un conflict la ordinul Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe