Nata Albot: Se închide oxigenul televiziunilor independente. Rămân numai dragonii

Preşedintele Igor Dodon şi liderul PD Vlad Plahotniuc încearcă să creeze impresia că duc un război geopolitic, însă în planul afacerilor se înţeleg foarte bine, acaparând, potrivit unor jurnalişti, piaţa publicitară din Republica Moldova.
(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Patru televiziuni din Republica Moldova au lansat o petiţie, demonstrând astfel, în opinia jurnalistului Andrei Bolocan, că le pasă de piaţa publicitară, or piaţa publicitară este ceea ce asigură unor televiziuni finanţarea. Astfel, Jurnal TV, TV 8, Pro TV şi RTR Moldova au hotărât să meargă la Consiliul Concurenţei şi să solicite investigarea pieţei publicitare.

„Se închide oxigenul televiziunilor independente, ceea ce înseamnă că se taie din potenţialele venituri ale televiziunilor, acestea rămân fără venituri, nu au cu ce să-şi întreţină emisiunile, se închid şi rămân numai dragonii, cei care acaparează toată piaţa”, a menţionat jurnalista Nata Albot în cadrul emisiunii „Internetu Grăieşte”.

În context, jurnalista Natalia Morari, preşedinta „Media Alternativă” a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că odată ce Moldova intră în anul electoral, se doreşte ca acele televiziuni care nu aparţin fie unui holding care aparţine lui Vlad Plahotniuc, fie altuia care a devenit destul de mare în ultimul timp, holdingul mediatic afiliat lui Igor Dodon, trebuie pur şi simplu să dispară.

Cel mai uşor în acest an electoral va fi sugrumarea acestor televiziuni din punct de vedere economic, consideră jurnalista, întrucât doar aşa se va putea spune foarte uşor că nu guvernarea a închis gura televiziunilor incomode, ci pur şi simplu nu au avut un management financiar eficient, nu au fost capabile să convingă piaţa că sunt suficient de bune ca să atragă publicitatea, şi atunci foarte uşor se vor spăla pe mâini.

„Este vorba despre o înţelegere de cartel dintre „Casa Media” care aparţine lui Vlad Plahotniuc şi o nouă casă de vânzări care a apărut începând cu 1 ianuarie 2018, „Exclusive Sales House” care este afiliată lui Dodon, dar aparţine deputatului socialist Corneliu Furculiţă. Aceste două case de vânzări acum au o strategie comună cum să atragă toate bugetele de publicitate pentru anul 2018.

Agenţiilor li se propune următorul lucru: tot bugetul pe care îl au pentru un client foarte mare, dacă doresc o reducere de până la 80-85 la sută pentru tot bugetul pe care îl plasează, atunci trebuie plasat în porporţie de 80 la sută din buget prin „Casa Media” şi 20 la sută din buget prin „Exclusive Sales House”, astfel 80 la sută din piaţa publicităţii va merge la Vlad Plahotniuc, iar 20 la sută la Igor Dodon. Cei care ne arată aproape zilnic pe la posturile lor acest război politic/geopolitic, foarte uşor s-au înţeles pe plan de business, cum să facă aşa încât să dispară TV 8, Jurnal TV, Pro TV şi RTR Moldova”, a explicat Natalia Morari.

În context, Andrei Bolocan a ţinut să specifice că e foarte trist ceea ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova, pentru că asta ţine de democraţia întregului stat, mai ales în contextul în care „The Economist” a publicat un raport în care Moldova în ultimii 10 ani, încă pe timpul comuniştilor era la „Float Democracy” şi acum a trecut la „Hybrid Democracy”.

„Nici nu ştii ce fel de animal este acesta cu limba despicată în două, ba Dodon, ba Plahotniuc, ba sunt prieteni, ba împart banii împreună, ba sunt mari inamici, ba unul atât de tare vrea în Europa încăt a ajutat un preşedinte pro-rus să devină preşedinte pro-rus. În contextul actual în care tu vezi că democraţia este sugrumată prin intermediul televiziunilor, este trist şi noi ar trebui să semnalăm asta”, a conchis Bolocan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe