Ministrul de Externe de la Chişinău: Cât timp războiul şi barbarismul în Ucraina continuă, nu vedem premise de îmbunătăţire a relaţiilor cu Federaţia Rusă

Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova
Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS din R. Moldova (ipre.md)

Atât timp cât ucrainenii trec prin calvarul creat de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, Chişinăul nu va avea relaţii bune cu Moscova, acestea ajungând în aceste momente la cel mai de jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popşoi. Mai mult decât atât, şeful diplomaţiei de la Chişinău a specificat că Rusia reprezintă cel mai mare pericol la adresa securităţii naţionale, fapt stipulat şi în strategia de securitate a Republicii Moldova.

„Relaţiile cu Federaţia Rusă sunt la cel mai de jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova şi acest lucru reflectă realitatea cruntă prin care trece regiunea noastră, mai cu seamă vecinii şi prietenii noştri ucraineni.

De aceea, atât timp cât vedem cum prietenii noştri ucraineni trec zilnic printr-un calvar de nedescris, nu vedem premise de îmbunătăţire a relaţiei noastre cu Federaţia Rusă. Atât timp cât războiul de agresiune şi acest barbarism continuă, premise nu vor exista”, a menţionat Mihai Popşoi în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Condamnând războiul dus de Rusia în Ucraina chiar din prima zi, autorităţile de la Chişinău continuă să sprijine integritatea, suveranitatea şi independenţa statului vecin, a menţionat oficialul moldovean, adăugând că în prezent, Federaţia Rusă reprezintă principala ameninţare şi la securitatea naţională a Republicii Moldova, lucru stipulat şi în strategia naţională de securitate.

„Noi rămânem fermi în a sprijini integritatea, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Dar să nu uităm inclusiv de demersurile pe care le-a făcut Federaţia Rusă împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, sprijinind separatismul în regiunea transnistreană, violând integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova prin refuzul de a-şi retrage trupele şi muniţiile şi, cel mai recent exemplu, organizând alegeri în regiunea transnistreană, deşi au primit mesajul clar venit de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de a nu organiza alegeri acolo, dar acest lucru s-a întâmplat. A urmat măsura de răspuns din partea Republicii Moldova prin declararea persona non-grata a acelui angajat al ambasadei care s-a ocupat nemijlocit de organizarea acestui proces”, a punctat Popşoi.

Luând în calcul numărul mare de „agenţi ai Kremlinului în Republica Moldova, cei cu mâinile cărora se încearcă şubrezirea statului, destabilizarea ţării noastre, subminarea procesului de integrare europeană”, ministrul de Externe de la Chişinău a ţinut să specifice că aceasta este „dovada clară a ceea ce am scris şi s-a votat în Parlament în strategia naţională de securitate, că Federaţia Rusă este principala ameninţare la securitatea naţională a Republicii Moldova”.

În context, Mihai Popşoi a ţinut să menţioneze şi procesul de denunţare a acordurilor cu CSI, iniţiat de autorităţile de la Chişinău.

„Există peste 200 de acorduri în cadrul CSI. Noi am identificat circa 119, care ar fi pasibile de denunţare din diverse motive, principalul fiind că niciodată nu au fost aplicate, nu au lucrat, nu au oferit beneficii tangibile cetăţenilor noştri. O parte din ele au fost denunţate deja de o bună parte din membrii CSI-ului, noi rămânând acolo pentru că nu ne-am făcut o prioritate să facem o anumită ordine în rândul acestor multiple acorduri care s-au adunat de-a lungul anilor şi cele care nu aduc niciun beneficiu, care au stat acolo – literă moartă, toţi aceşti ani, vor fi denunţate. S-a pornit procesul pe o bună parte din aceste acorduri. Pentru un număr destul de mic, probabil, pe câteva zeci a fost finalizat. Acordurile care continuă să aducă beneficii cetăţenilor Republicii Moldova, vor rămâne”, a conchis ministrul de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe