Ministerul Finanţelor anunţă că S&P a reconfirmat ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Marcel Boloş
Marcel Boloş (Facebook/BolosIoanMarcel)

Ministerul Finanţelor a transmis luni, într-un comunicat, că agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.

Potrivit instituţiei, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre în următorii doi ani.

De asemenea, se mai arată în comunicatul Ministerului, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

“Raportul confirmă că investiţiile pe care le finanţăm din bani europeni şi pentru care asigurăm cofinanţările vor sprijini o perspectivă de creştere economică substanţială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 şi 2027. Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă şi guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”, a declarat ministrul PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, cu privire la această chestiune.

În evaluarea realizată S&P evidenţiază atât rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră cât şi faptul că şomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate, mai transmite ministerul.

Potrivit instituţiei, principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea substanţială a deficitului fiscal şi înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. În plus, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătăţirea structurii datoriei şi reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alţi factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Totodată, principalii factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt: creşterea deficitelor guvernamentale şi al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecţiile actuale ale agenţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie