Mămici din RM solicită autorităţilor iniţierea unui control amplu în sistemul medical

.
. (STR / AFP / Getty Images)

În contextul tragicului caz al tinerei din Moldova care a născut în baia Institutului Mamei şi Copilului, exprimându-şi profunda indignare faţă de calitatea deplorabilă a intervenţiilor în domeniul medicinei prenatale, mai multe mame care au avut de suferit de pe urma interacţiunii cu sistemul medical din Republica Moldova, au adresat o petiţie instituţiilor abilitate, în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip, pentru iniţierea unui control amplu al stării la zi a sistemului medical, în special în acest domeniu.

În context, acestea au decis să vorbească despre cazuri în care le-a fost refuzată/tergiversată acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cerându-li-se bani pentru serviciile medicale, care potrivit legislaţiei, sunt gratuite. Totodată, femeile au specificat că, nu o dată li s-a întâmplat să fie umilite, desconsiderate, discriminate de către personalul medical pe diferite criterii, cum ar fi solicitarea informaţiilor privind tratamentul administrat.

„Am fost diagnosticate şi tratate greşit, acţiune uneori letală pentru făt şi/sau cu urmări grave pentru integritatea noastră fizică şi emoţională. Ţinând cont de sensibilitatea subiectului, atragem atenţia asupra faptului că un singur caz de abuz de acest gen ar trebui să genereze într-un stat de drept o serie de demisii şi reforme radicale, dar cu atât mai mult acest lucru ar trebui să se întâmple în Republica Moldova unde frecvenţa cu care se constată noi şi noi abuzuri este de-a dreptul ameţitoare”, se arată în declaraţia mămicilor, notează agora.md.

Totodată, semnatarele petiţiei au venit cu o serie de solicitări adresate autorităţilor abilitate prin lege, prim-ministrul RM, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul Naţional Anticorupţie, Oficiul Avocatului Poporului, ONG-uri, Instituţii diplomatice cu sediul la Chişinău, personalul medical, plătite din bani publici, să reacţioneze în astfel de cazuri de violare a drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a cadrului legal ce reglementează relaţiile sociale în domeniul drepturilor pacientului.

Mai mult decât atât, mămicile au anunţat că în cazul în care solicitările le vor fi ignorate, acestea vor „organiza paşnic, dar hotărât, proteste stradale şi nu numai. Totodată, ne vom adresa la organizaţiile, instanţele naţionale şi internaţionale pentru constatarea drepturilor violate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe