Maia Sandu a lansat o campanie de promovare a referendumului de integrare europeană: Este şansa noastră

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)

Din prima zi de mandat şi până în prezent, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre integrarea europeană, menţionând că acesta este, în opinia sa, drumul clar şi luminos pentru mica republică dintre Prut şi Nistru. În acest context, luni, 18 martie, lidera de la Chişinău a lansat o campanie de promovare a referendumului de integrarea europeană a Republicii Moldova, punctând că „în această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură - referendumul va fundamenta în Constituţie decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare şi libertate”.

Şefa statului a precizat că a desfăşurat circa 20 de runde de consultări în ultimele luni, la care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localităţi, a vorbit cu diaspora - toţi arătându-se uniţi de o cauză comună, pentru o Moldova europeană.

„Acest proiect, proiectul de ţară - integrarea europeană, este proiectul care uneşte societatea noastră şi este proiectul care poate să ne asigure acel viitor paşnic, prosper şi liber pe care şi-l doresc toţi cetăţenii Republicii Moldova. Noi cu toţii ne dorim acest lucru, muncim la acest lucru, doar că nu s-au făcut paşi suficient de hotărâţi până acum. Cred că în aceşti 30 de ani s-a făcut un pas înainte şi jumătate înapoi. Şi nu putem să mai ezităm, nu vrem să mai aşteptăm 30 de ani.

Vrem ca lucrurile să se îmbunătăţească cât de curând. Vrem, în primul rând, să avem certitudinea păcii şi de aceea trebuie să fim hotărâţi, să nu ezităm, să nu ne speriem, să nu ne împiedicăm şi să conştientizăm cu toţii că este şansa noastră pentru dezvoltare, pace şi să mergem mult mai hotărâţi de acum încolo. Odată scris în Constituţie acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republicii Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetăţenilor şi vom avea această consecvenţă în realizarea acestui plan de dezvoltare a ţării şi, respectiv, vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen relativ strâns”, a declarat şefa statului în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, Maia Sandu a ţinut să explice şi de ce anume acum este nevoie de organizarea acestui referendum, mai ales că despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană au vorbit atâtea guvernări în ultimii 30 de ani. În primul rând, a punctat preşedinta Sandu, acum Republica Moldova se află în faţa unei oportunităţi istorice, mai ales după ce Comisia Europeană a dat undă verde iniţierii negocierilor de aderare la UE.

Menţionând că aderarea la Uniunea Europeană vine cu avantaje şi beneficii pentru cetăţeni, Maia Sandu a punctat că un efort aparte al autorităţilor şi al societăţii civile se va axa pe combaterea falsurilor, dezinformărilor despre UE şi vor fi şi mai multe în următoarele luni, pentru că se ştie că sunt forţe externe care nu-şi doresc ca Republica Moldova să fie o ţară liberă, dezvoltată, un stat puternic, o ţară liberă de corupţie şi o ţară care să îşi aleagă propriul viitor, drum fără amestec din afară.

Totodată, aceştia se vor axa şi pe promovarea informaţiei - ce înseamnă Uniunea Europeană, care sunt beneficiile, transformările prin care au trecut ţările care au aderat la Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani, respectiv care sunt avantajele pentru cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene.

„Cel mai mare avantaj este pacea. În toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace, de aici este şi încrederea mea că cetăţenii Republicii Moldova vor că statul nostru să devină stat membru al UE, pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc pace aici în Republica Moldova, poate doar cu excepţia câtorva slujitori ai Kremlinului.

Există multe avantaje pentru creşterea bunăstării, pentru creşterea standardelor de viaţă pentru cetăţenii noştri. Aici cu toţii putem să vedem care sunt standardele de viaţă în diferite state ale UE şi să comparăm aceste standarde de viaţă cu cele ale cetăţenilor din Republica Moldova. Noi deja beneficiem într-o anumită măsură. Exporturile noastre către UE au constituit anul precedent aproape 65%, spre comparaţie, exporturile noastre către Federaţia Rusă constituie doar 3,5%”, a precizat lidera de la Chişinău.

Vorbind despre investiţiile care se fac în reparaţia drumurilor, în sistemele de apă şi canalizare în multe din localităţile Republicii Moldova, în reparaţia şcolilor şi a grădiniţelor, în sectorul energetic, Maia Sandu a punctat că odată deveniţi membri ai UE, moldovenii vor putea să beneficieze de mult mai multe resurse din partea Uniunii Europene şi să facă aceste transformări mult mai repede decât le-ar face singuri cu propriile resurse.

„UE este un loc al diversităţii, unde toată lumea este respectată, unde toate limbile sunt respectate, protejate, unde statele sunt obligate să creeze condiţii pentru ca etniile să-şi poată păstra cultura, limba maternă şi din acest punct de vedere inclusiv minorităţile etnice din Republica Moldova ar avea doar de câştigat de pe urma integrării europene a Republicii Moldova. Pe lângă condiţiile economice, standardele de viaţă care vor creşte, integrarea europeană înseamnă avantaje şi pentru minorităţile etnice”, a adăugat preşedinta Maia Sandu.

Totodată, şefa statului, a ţinut să specifice că despre toate avantajele şi beneficiile integrării europene, cetăţenii vor putea afla de pe un site care a fost lansat tot luni şi care poate fi găsit la adresa pentru.md, unde se vor prezenta în continuare informaţii despre ce face UE în Republica Moldova.

De asemenea, lidera de la Chişinău a mai subliniat că referendumul privind integrarea nu aparţine unei sau altei persoane, sau cu atât mai mult unui partid politic, ci este o alegere care va defini destinul generaţiilor viitoare, care va da asigurări că „Moldova noastră dragă va sta mândră şi egală în marea familie europeană. Acest lucru ne uneşte pe toţi”.

În acelaşi timp, preşedinta Maia Sandu a făcut un apel către Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze procesul propriu-zis şi să pornească activităţile pentru organizarea referendumului în această toamnă, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe