Iurie Leancă: "Moldova este interesată de un dialog constructiv şi deschis cu Moscova"

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că "Moldova este interesată de un dialog constructiv şi deschis cu Moscova". Potrivit serviciului de presă al Guvernului, şeful Executivului de la Chişinău a declarat acest lucru în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu viceprim-ministrul Rusiei, Dmitri Rogozin, scrie "Infotag".

Cei doi oficiali s-au întâlnit în seara zilei de luni. "Ceea ce spunem la Bruxelles, spunem şi la Moscova, pentru că Moldova nu are ce ascunde. Moldova este interesată de un dialog constructiv şi deschis cu Moscova pentru a impulsiona relaţiile bilaterale în diverse domenii", a spus Leancă.

El a remarcat că vizita lui Rogozin la Chişinău "este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economică, evoluţiile în procesul reglementării transnistrene, situaţia muncitorilor migranţi, dezvoltarea relaţiilor culturale bilaterale".

Potrivit comunicatului emis de Guvern, prim-ministrul a apreciat în mod deosebit poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu elaborarea unui statut special al regiunii transnistrene în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional a ţării.

La rândul său, Dmitri Rogozin a reconfirmat faptul că Rusia va respecta în continuare aceleaşi principii. Totodată, vicepremierul rus s-a arătat interesat în ce măsură Summit-ul de la Vilnius va afecta regiunea din stânga Nistrului.

Referindu-se la impactul procesului de integrare europeană asupra reglementării conflictului transnistrean, Iurie Leancă a specificat că "încercările de a contrapune aceste procese sunt artificiale şi nu au un temei real".

Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că partenerii din regiunea transnistreană au fost invitati, din start de Chişinău, la negocierile cu UE .

"Nu purtăm negocieri ascunse de ochii celor de la Tiraspol, dorim ca Zona Economică Liberă cu UE să includă ambele maluri ale Nistrului, astfel încât să aibă de câştigat toţi cetăţenii Republicii Moldova", a precizat Iurie Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe