Israelul promite că îl elimină pe Assad dacă permite Iranului să opereze din Siria

Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz
Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz (Getty Images)

Israelul şi-a exprimat în repetate rânduri temerile cu privire la prezenţa militară iraniană în Siria şi a afirmat că Republica Islamică construieşte o bază în ţara arabă. Teheranul a respins cu tărie acuzaţiile, dar a recunoscut că a trimis consilieri militari în Siria pentru a ajuta Damascul să lupte împotriva teroriştilor.

Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a susţinut că Israelul este dispus să îl “elimine” pe preşedintele sirian Bashar al-Assad dacă acesta va continua să “permită Iranului să opereze” din ţara sa.

“Este inacceptabil ca Assad să stea liniştit în palatul său şi să îşi reconstruiască regimul şi să permită ca Siria să fie transformată într-o bază pentru atacuri asupra Israelului”, a precizat Steinitz, fiind citat de Ynet.

Ministrul a susţinut că, deşi până acum Israelul nu s-a implicat în conflictul sirian, este dispus să răstoarne guvernul sirian, potrivit agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

“Dacă Assad permite Iranului să transforme o bază militară [pentru a fi folosită] împotriva noastră, pentru a ne ataca din teritoriul sirian, atunci ar trebui să ştie că acest lucru îi va aduce sfârşitul”, a declarat Steinitz.

Afirmaţiile lui Steinitz au fost făcute la o zi după ce premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul nu va tolera prezenţa militară iraniană la graniţele sale nordice, chiar dacă acest lucru ar însemna să aplice măsuri militare.

Netanyahu a menţionat că, în lunile recente, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au trimis arme moderne în Siria, inclusiv drone, sisteme de apărare aeriană şi rachete sol-sol.

În 9 aprilie, două avioane de vânătoare israeliene F-15 au desfăşurat un atac aerian împotriva bazei aeriene T-4 din Siria, ucigând şapte iranieni care operau în ţara arabă.

Autorităţile iraniene au promis un răspuns la acel atac, forţând mass media israeliană să speculeze că Iranul ar putea lansa un atac cu rachete împotriva Israelului din locaţii aflate în interiorul Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe