Iohannis cere soluţionarea problemei RCA

Şeful statului cere reluarea dialogului cu transportatorii care, nemulţumiţi de preţurile RCA, au ocupat centrul Capitalei, transformând Piaţa Victoriei în loc de parcare pentru sute de taxiuri şi camioane.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis a solicitat instituţiilor cu atribuţii în domeniu să reia dialogul cu transportatorii şi companiile de asigurări, în vederea identificării de soluţii pentru deblocarea actualei situaţii, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului Mădălina Dobrovolschi, citată de Agerpres.

Solicitarea preşedintelui are loc pe fundalul unui amplu protest la nivel naţional al transportorilor, nemulţumiţi de creşterile spectaculoase ale tarifelor la poliţele RCA. Joi, Piaţa Victoriei a fost blocată de sute de camioane şi taxiuri, transportatorii nemulţumiţi cerând Guvernului să stabilească tarife clare pentru RCA, tarife a căror stabilire a fost lăsată în sarcina Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie pe care transportatorii o consideră vinovată de situaţia la care s-a ajuns.

În acest context, preşedintele a transmis, prin purtătoarea de cuvânt, că este important ca toţi factorii implicaţi - Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul Concurenţei, Guvernul României - "să identifice, în cadrul dialogului instituţional care se impune, instrumente adecvate pentru ca problemele transportatorilor să capete nu doar o rezolvare imediată, ci una pe termen lung".

Reamintim că în timp ce transportatorii rutieri ameninţă cu prelungirea protestului care ar fi trebuit să se încheie la ora 15.00 cerând Guvernului să stabilească valori clare ale tarifelor RCA, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat că stabilirea preţurilor RCA nu intră în atribuţiile Guvernului, ci Autorităţii de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină.

Iolu a mai amintit că, după consultările ce au avut loc miercuri cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei, Guvernul a adoptat în aceeaşi zi o ordonanţă de urgenţă tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme.

Nu de aceeaşi părere sunt însă şi transportatorii, care vor demiterea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, şi preţuri ale RCA care să nu pună industria de profil pe butuci.

"Nemulţumirea noastră este legată de preţul foarte mare al RCA, care, în ultimii doi ani ne obligă să închidem activitatea de transport pe teritoriul României. De la un preţ de 2400 de lei, în 2014, ajungem să plătim acum 22.000 de lei preţ pentru RCA la un camion. Chiar din statisticile domnilor guvernanţi care spun că nu au soluţii pentru noi, totuşi transportatorii au doar 2% din totalul incidentelor care se produc pe şosele.

Mă uit acolo (la mesh-ul cu Brâncuşi este al tău n.r.) şi ţara asta este şi a mea, şi a copiilor mei care vor să îşi facă un viitor în această ţara, nu în alta. La protestul din decembrie anul trecut, domnii asiguratori ne-au spus că dacă nu ne convine în ţara asta, să ne mutăm. E un lucru indignant pentru noi, atâta timp cât un străin vine să ne spună să ne ducem în altă ţară, rămânem fără cuvinte. Atâta timp cât unele companii, în ţară la noi, plătesc asigurări de 1000 de euro – în jur de 5000 de lei – noi de ce plătim 22.000 de lei? Vrem şi noi nişte răspunsuri, de ce suntem discriminaţi în ţara noastră? Ţara asta este a mea, sau nu? Eu vreau să cred că da!” – declara, joi, un transportator, venit tocmai de la Suceava la protestul ţinut în faţa Guvernului.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne