Incendiu la o clădire din Londra provoacă zeci de răniţi şi morţi

Poliţia metropolitană din Londra a confirmat moartea a şase persoane după ce un incendiu puternic a cuprins un bloc cu apartamente în vestul Londrei. Autorităţile estimează ca numărul victimelor să crească, iar operaţiunile de urgenţă să fie complicate şi de durată.
Incendiu masiv cuprinde o clădire cu 24 de etaje în vestul Londrei, 14 iunie 2017.
Incendiu masiv cuprinde o clădire cu 24 de etaje în vestul Londrei, 14 iunie 2017. (Getty Images)

Cel puţin şase persoane au murit şi circa 70 au fost rănite după izbucnirea, în primele ore ale zilei de miercuri, a unui incendiu violent la un bloc turn cu apartamente rezidenţiale - Grenfell Tower - în vestul Londrei, a anunţat poliţia metropolitană din Londra.

Răniţii au fost transportaţi la mai multe spitale din Londra, potrivit serviciilor de urgenţă, 20 dintre aceştia aflându-se în stare critică. Poliţia a precizat că se aşteaptă ca numărul morţilor să crească.

Dany Cotton, comisarul Brigăzii Pompierilor din Londra, a declarat că nu a văzut până acum un astfel de incendiu în cei 29 ani de serviciu.

Cotton a precizat că incendiul a izbucnit la etajul al doilea, iar publicaţia The Guardian a afirmat că incendiul a afectat aproape toate cele 24 etaje ale clădirii.

Potrivit unui raport al BBC News, un frigider care ar fi explodat şi materialele folosite în urmă cu un an pentru renovarea faţadei clădirii ar fi principalele cauze ale incendiului, dar serviciul londonez de pompieri a susţinut că, pe moment, nu se poate pronunţa asupra cauzelor incidentului.

Clădirea este sigură din punct de vedere structural, iar echipele destinate serviciului de urgenţă îşi pot continua operaţiunile, a adăugat Cotton. Dar, cu toate acestea, poliţia a izolat zona din jurul clădirii de teamă că s-ar putea totuşi prăbuşi bucăţi din construcţie din cauza pagubelor produse de masivul incendiu.

Poliţia a fost chemată la faţa locului la ora locală 1:16 a.m. (0016 UTC). Serviciul de pompieri a anunţat că a trimis 200 de pompieri şi 40 de utilaje pentru stingerea focului.

Unele rapoarte au sugerat că flăcările au blocat inclusiv ieşirea de incendiu a turnului, făcând ca eforturile de salvare să fie şi mai dificile.

Anul trecut, rezidenţii clădirii au avertizat autorităţile că gunoiul acumulat în timpul activităţilor de renovare a clădirii ar putea prezenta un risc de incendiu.

Primarul londonez Sadiq Khan a declarat că după acest incendiu trebuie să fie date nişte explicaţii. Clădirea, care găzduieşte aproximativ 500 de persoane, este deţinută de Royal Borough of Kensington and Chelsea, respectiv consiliul local.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe