Guvernul de la Chişinău, sigur că va primi banii UE. Igor Volniţchi: Se mizează pe factorul geopolitic

Igor Volniţchi, comentator şi jurnalist
Igor Volniţchi, comentator şi jurnalist (moldova-suverana.md)

Vizita delegaţiei Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului la Chişinău este, în opinia analistului politic Igor Volniţchi, cu siguranţă, una importantă, chiar dacă tot mai mulţi analişti şi cunoscători ai fenomenului politicii moldoveneşti zic că nu există nicio şansă, practic, să se opereze unele schimbări în poziţia guvernării faţă de sistemul electoral mixt.

În contextul în care delegaţia europeană nu va sta prea mult la Chişinău, Igor Volniţchi consideră că, cel mai probabil, va fi o vizită de tatonare, în cadrul căreia se vor trage anumite concluzii, dar concluziile respective urmează să fie analizate mai detaliat la revenirea experţilor în oficiile lor, după care se va veni, probabil, cu o poziţie mult mai clară.

„Eu cred că în cadrul acestei vizite, care este importantă atât pentru guvernare, cât şi pentru opoziţie, se va încerca o clarificare de poziţii. Ca urmare a acestor discuţii, opoziţia va înţelege dacă urmează să mai insiste, căci cu siguranţă va insista, dar forţa acestei insistenţe pe modificarea sistemului electoral, pe revenirea la vechiul sistemul electoral, guvernarea va înţelege în ce măsură are şanse să-şi refacă relaţia cu europenii, după aceste discuţii, şi cel mai important aspect care ţine de această vizită, eu cred că, în urma ei, va fi clar în ce măsură merită să se insiste în continuare pe referendumul iniţiat de către societatea civilă şi sprijinit de mai multe forţe politice”, a declarat analistul politic, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Luând în considerare că, anterior, Uniunea Europeană a declarat că Moldova va primi asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro doar după ce va îndeplini anumite precondiţii privind starea democraţiei, statul de drept şi noul sistemul electoral, Igor Volniţchi a precizat că în câteva zile, după ce vor reveni experţii în oficii, va urma şi opinia Comisiei de la Veneţia.

Mai mult decât atât, în opinia analistului politic, nu este deloc întâmplătoare insistenţa cu care cei care conduc Executivul de la Chişinău vorbesc triumfalist despre deblocarea cel puţin a primei tranşe, care ar urma să vină către finele lunii martie – începutul lunii aprilie.

În context, expertul a ţinut să facă referire la declaraţiile vicepremierului Iurie Leancă, după vizita pe care a întreprins-o săptămână trecută la Bruxelles, precum şi la declaraţiile recente de la un post de televiziune ale premierului Pavel Filip, care a spus deschis că „au fost îndeplinite zece condiţionalităţi, că, practic, Republica Moldova este în grafic şi până la finele sesiunii care începe în curând ar urma să fie îndeplinite toate condiţionalităţile”.

În opinia acestuia, autorităţile se arată atât de sigure pe ele, mizând pe asul din mânecă, şi anume, factorul geopolitic. „Probabil, guvernarea va încerca să acopere lacunele care există la capitolul pluripartitism, funcţionarea instituţiilor democratice, reforme ş.a.m.d. cu acest blestemat deja, şi nu mă tem să zic acest lucru, factor geopolitic – 'uitaţi-vă, vin ruşii şi noi suntem unicii care-i putem opri”, a explicat Igor Volniţchi.

Mulţi sunt sceptici că în urma vizitei delegaţiei europene la Chişinău, ar putea urma nişte schimbări de ordin practic. Totuşi, analistul politic a opinat că reprezentanţii opoziţiei, cei care sunt împotriva sistemului electoral mixt, îndeosebi societatea civilă care a venit cu ideea organizării unui referendum legislativ în vederea anulării votului mixt, trebuie să convingă Comisia de la Veneţia că CEC ar fi speculat cu anumite norme şi le-a refuzat înregistrarea în mod abuziv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe