Gorghiu, după refuzul CSM de a o suspenda pe judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu: Nu poţi să te faci că nu există controverse

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Captură video)
Andrei Popescu
25.04.2024

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi că nu se poate pronunţa în privinţa cazului lui Vlad Pascu, dar că “nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar”.

Ea a făcut referire la faptul că Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a respins miercuri solicitarea Inspecţiei Judiciare de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecătoarea care instrumentează dosarul tragicului accident de maşină comis de Pascu în timp ce conducea drogat. Judecătoarea a reuşit recent să şocheze opinia publică după ce a întrebat dacă victimele ucise în accidentul de la 2 Mai sunt în sala de judecată.

Membrii CSM au apreciat solicitarea IJ ca fiind neîntemeiată şi, ulterior pronunţării soluţiei, au transmis un comunicat de presă în care au explicat că suspendarea unui judecător într-o astfel de procedură poate fi dispusă numai în două condiţii stabilite clar prin lege.

“Decizia de ieri (miercuri, nr) a aparţinut Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM. Ministrul nu este parte la această secţie. Nu am niciun fel de atribuţie în toată această procedură. Secţia a analizat dosarul şi, aşa cum ştiţi, a decis ca judecătoarea din dosarul Pascu să nu fie suspendată până la finalizarea procedurii disciplinare, chiar dacă Inspecţia Judiciară a transmis acel raport prin care propunea suspendarea doamnei judecător până la finalizarea acţiunii disciplinare. Este important să precizez că dosarul penal e în continuare în procedură şi, de asemenea, că acţiunea disciplinară se derulează.

Acum, în calitate de ministru, ştiţi că am o obligaţie de rezervă pe care nu pot să o încalc, nu pot să mă pronunţ cu privire la dosar, nu am voie să mă pronunţ cu privire la probele din dosar. Însă, am spus-o nu o dată, ci de fiecare dată când a venit vorba de acest caz şi de alte cazuri care au avut aceeaşi încărcătură, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar. Motiv pentru care eu mi-aş fi dorit ca decizia de ieri a CSM să spulbere orice fel de semn de întrebare, de nelămurire a publicului”, a precizat Gorghiu.

De asemenea, ministra a afirmat că justiţia nu se face la televizor sau în stradă, ci în instanţele judecătoreşti.

“În acelaşi timp, avem obligaţia să ascultăm care sunt nemulţumirile cetăţenilor şi să încercăm să fim transparenţi şi să dăm răspuns acestor nemulţumiri. Rămâne să evalueze fiecare dacă decizia de ieri a fost una înţeleaptă sau nu”, a adăugat ea.

Totodată, Gorghiu a transmis că deciziile luate de Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar trebuie să ajute la consolidarea încrederii cetăţenilor în Justiţie, nu să o submineze:

“Din punctul meu de vedere, fiecare acţiune, fiecare decizie a CSM, a Ministerului, a sistemului judiciar, trebuie să ajute la creşterea încrederii în sistemul judiciar şi în Justiţie, şi nu la o şi mai mare nemulţumire a cetăţenilor. Vom vedea care va fi evoluţia în acest dosar, dar, repet, îmi doresc tare mult să contribuim cu toţii la creşterea încrederii în justiţie, nu la a pune încă o sămânţă în grădina neîncrederii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor