Germania: Un sondaj arată că nemţii nu vor coaliţia lui Merkel

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel înfruntă o criză internă după ce un sondaj de opinie a sugerat că majoritatea germanilor nu doresc coaliţia din trei partide pe care ea încearcă cu disperare să o formeze.

După dezastrul înregistrat în alegeri, cancelarul german încearcă să formeze un parteneriat cu Verzii şi FDP, un partid care favorizează mediul afacerilor.

Dar un sondaj publicat în această săptămână a arătat că 52% dintre germani consideră că aşa zisa “coaliţie Jamaica” nu va fi bună pentru Germania.

Doar 45% dintre intervievaţi au considerat că această coaliţie ar avea un efect bun asupra Germaniei, o scădere cu 12 procente faţă de un sondaj precedent realizat luna trecută. Trei procente dintre intervievaţi nu au fost siguri.

Sondajul a fost comandat de reţeaua de televiziune ARD şi a intervievat 1.005 persoane.

Datele detaliate din acelaşi sondaj au arătat că susţinătorii Partidului Verzilor se opun din ce în ce mai mult parteneriatului lui Merkel, doar 55% din aceştia susţinându-l – o scădere de la nivelul de 76% înregistrat în timpul unui sondaj similar desfăşurat luna trecută.

Merkel se confruntă cu tratative anevoioase pentru a forma coaliţia, declanşând nemulţumiri acasă din cauza faptului că procesul durează prea mult şi consumă prea mult din atenţia ei.

Într-un semn de progres după săptămâni de discuţii exploratorii dificile, Verzii au oferit marţi unele concensii prin faptul că nu mai insistă asupra unor termene fixe pentru interzicerea automobilelor cu motoare cu combustie şi pentru închiderea centralelor electrice care funcţionează pe bază de cărbune.

De asemenea, şi FDP a cedat puţin teren, afirmând că va accepta reduceri mai modeste în privinţa impozitului pe venituri decât promisiunea făcută în timpul campaniei electorale.

În schimb, FDP doreşte să se renunţe la “taxa de solidaritate” introdusă după reunificarea Germaniei în 1990 pentru a susţine statele (landurile) estice mai sărace.

Merkel doreşte să obţină un acord de principiu până în 16 noiembrie privind continuarea negocierilor pentru formarea coaliţiei oficiale.

Dar, cu o săptămână rămasă la dispoziţie, discuţiile exploratorii privind coaliţia sunt complicate de diversele neînţelegeri dintre partide.

Există diviziuni chiar şi în interiorul partidelor, negocierile fiind cuprinse de şi mai mult haos.

Anterior, Liderul FDP, Christian Lindner, oferise tratativelor doar fifty-fifty şanse de izbândă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe