Focare de gripă aviară au fost raportate în China

Focare ale virusului H5N1, mai bine cunoscut sub numele de gripă aviară, au apărut în mai multe locuri din China în acest an.

Informaţii privind răspândirea gripei aviare în China au fost făcute publice în luna ianuarie, într-un raport medical din Hong Kong pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), raportul arătând că China a fost una dintre cele 15 ţări afectate la nivel mondial, 18 provincii şi oraşe confruntându-se cu focare de H5N1. În prezent, Departamentul de Agricultură al provinciei Guangdong a recunoscut că a apărut un nou focar.

Un băiat de 2 ani din Hong Kong a contractat gripa aviară la începutul lunii iunie, a confirmat Departamentul de Sănătate din Hong Kong. Un eşantion pe raţe din piaţa Jiangnan, în districtul Haizhu din Guangzhou, provincia Guangdong, zonă pe care băiatul a vizitat-o la mijlocul lunii mai, a fost testat pozitiv pentru virusul H5N1. Probele prelevate dintr-o altă piaţă din acelaşi judeţ au fost testate şi ele pozitiv, în conformitate cu Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din provincia Guangdong.

Într-un anunţ de pe 18 septembrie, Departamentul de Agricultură al provinciei Guangdong a declarat că regiunea de sud a Chinei a fost lovită de o epidemie de gripă H5N1, care a infectat 14.050 raţe şi a ucis 6.300 de păsări. În fermele din oraşul Zhanjiang, o mare zonă urbană din sud-vestul provinciei Guangdong, autorităţile au ucis 67.500 de raţe.

H5N1, un virus foarte patogen, este o boală infecţioasă la pasări care se poate răspândi la oamenii ce intră în contact cu păsările infectate. Când oamenii sunt infectaţi, rata mortalităţii este de aproximativ 60 la sută, potrivit OMS.

Cronologia pandemiei

În decembrie 2011, peste 2.000 de pui au murit în câteva zile în Zengcheng, provincia Guangdong. Autorităţile au ucis 27.500 de păsări, dar mass-media chineză de stat a negat că sacrificarea avea drept scop prevenirea răspândirii gripei aviare.

Pe 26 ianuarie 2012, Centrul pentru Protecţia Sănătăţii (CHP) din Hong Kong a publicat Raportul gripei aviare, informând OMS că China a fost una din cele 15 ţări din lume afectate de gripa aviară H5N1, fiind afectate 18 provincii şi oraşe, şi anume Anhui, Beijing, Fujian, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hong Kong, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Liaoning, Shandong, Shanghai, Shanxi, Sichuan, Xinjiang şi Zhejiang.

În acest an, Ministerul Chinez al Agriculturii a raportat existenţa unor focare de H5N1.

În aprilie, în oraşul Guyuan, Regiunea Autonomă Ningxia Hui, în nord-vestul Chinei a fost descoperit un focar de gripă aviară H5N1. Autorităţile au declarat că 23.880 de pui au fost infectaţi şi că 95.000 au fost ucişi.

În iunie, 6.200 de pui au fost infectaţi în oraşul Baiyin, provincia Gansu, în nord-vestul Chinei; autorităţile au ucis 18.460 de păsări.

În luna iulie, s-a confirmat că 5.500 de pui aveau H5N1, în nord-vestul Regiunii Autonome Uighure Xinjiang, iar 1.600 dintre ei au murit.

Cazuri umane

În ultimii doi ani, doi oameni au murit în China din cauza infectării cu H5N1, potrivit autorităţilor chineze, care, în general, nu dezvăluie numerele reale ale victimelor dezastrelor sau epidemiilor.

S-a declarat că un şofer de autobuz în vârstă de 39 de ani, numit Chen, ar fi murit din cauza insuficienţei mai multor organe pe 31 decembrie 2011, după ce a fost infectat cu acest virus, în conformitate cu Departamentul de Sănătate al provinciei Guangdong. Despre Chen s-a spus că a fost primul om care murit din cauza gripei aviare în China, din 2010.

S-a raportat că un alt bărbat, tot de 39 de ani, a murit la Spitalul Colegiului Medical Guiyang din provincia Guizhou, pe 19 ianuarie. Despre el s-a relatat că ar fi fost primul caz uman din 2012 care a contractat H5N1 în China, şi al treilea din provincia Guizhou.

Prima epidemie umană de gripă aviară H5N1 a avut loc în Hong Kong, în 1997, 12 persoane fiind infectate, dintre care şase au murit. Din 2003, 31 de persoane din China au fost infectate, dintre care 21 au murit, a raportat mass-media chineză, respectiv cotidianul Sing Tao, pe 19 septembrie.

Potrivit OMS, la nivel mondial s-a confirmat că 60 de persoane au fost testate pozitiv pentru gripa aviară H5N1 în 2011, şi că 33 au murit, aceasta însemnând o rată a mortalităţii de 55 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe