Evoluţie dramatică în Orientul Mijlociu: şiiţii câştigă în Siria, Israelul începe manevre militare masive

Forţele de Apărare Israeliene au lansat marţi cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 19 ani, simulând un război împotriva Hezbollah.
Avion de luptă israelian F-16.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)

Forţele Armate Israeliene efectuează un exerciţiu militar revizuit în mod radical în faţa unui inamic puternic ce deţine tancuri şi drone, precum şi 100.000 de rachete şi proiectile, şi care acum operează şi în Siria, nu doar în Liban.

Zeci de mii de soldaţi din unităţi terestre, maritime, aeriene şi de informaţii, inclusiv soldaţi în rezervă - din cadrul Fortelor Armate Israeliene (IDF) din nord - vor simula un atac Hezbollah de-a lungul frontierei pentru a ocupa două locaţii israeliene în Galileea şi Înălţimile Golan. Ei vor desfăşura mai multe operaţiuni defensive şi ofensive simultane, pe o zonă mare în spatele liniilor inamice. Planul acestui exerciţiu nu urmăreşte obţinerea unui armistiţiu sau o încetare a focului ca inamicul să se pregătească pentru următoarea rundă de atacuri, cum s-a întâmplat în războiul cu Libanul în 2006 şi care a dus la terminarea luptei.

De această dată, strategii militari israelieni şi-au stabilit ca obiectiv înfrângerea organizaţiei Hezbollah suficient de convingător pentru a-i strivi moralul şi infrastructura şi pentru a pune capăt ideii de distrugere a Israelului.

De asemenea, pentru prima dată, Forţele de Apărare Israeliene se vor pregăti pentru a ordona evacuarea civililor, până la 75.000 de oameni din oraşele şi satele aflate în raza de acţiune a proiectilelor Hezbollah. Evacuarea civililor în timpul acestor manevre militare ar putea avea loc pe şosele care se află sub atacul inamicului.