Turcia: Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei în Palestina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei sale în teritoriile palestiniene, adăugând că aceasta subminează o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian vechi de câteva decenii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Erdogan a făcut comentariile în timpul unei întâlniri ce a avut loc în Ankara, luni, cu omologul său palestinian, Mahmoud Abbas.

Preşedintele turc a descris soluţia cu două state ca fiind “responsabilitatea istorică a comunităţii internaţionale faţă de poporul palestinian”.

El a evidenţiat de asemenea disponibilitatea Ankarei de a susţine eforturile îndreptate spre relansarea aşa-zisului proces de pace. “Cheia succesului, în acest caz, este protejarea drepturilor palestinienilor”.

Ultima rundă a discuţiilor israeliano-palestiniene s-a întrerupt în 2014. Printre cele mai spinoase puncte ale negocierilor a fost continua expansiune a coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene. Mai recent, regimul din Tel Aviv a complicat şi mai mult situaţia prin construirea de colonii şi mai adânc în teritoriul pe care palestinienii îl doresc pentru un viitor stat.

Erdogan a precizat că Turcia consideră că anume calea spre o pace permanentă este crearea unui stat palestinian suveran între graniţele din 1967. Între 5 şi 10 iunie 1967, în Orientul Mijlociu a avut loc Războiul de Şase Zile, dus între Israel şi o alianţă de state arabe - Egipt, Iordania şi Siria. La sfârşitul ostilităţilor, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est, Gaza şi Înălţimile Golan. Mai târziu Israelul s-a retras din Gaza, însă a plasat-o sub un asediu strict.

Referindu-se la criza izbucnită în luna iulie între israelieni şi palestinieni la complexul Moscheei al-Aqsa, preşedintele turc a declarat că “amplificarea tensiunilor nu aduce niciun beneficiu nimănui”.

Abbas, la rândul său, a reiterat dreptul palestinienilor de a “trăi cu demnitate şi suveranitate într-un stat independent, a cărui capitală să fie Ierusalimul de Est”.

De asemenea, Abbas le-a mulţumit lui Erdogan şi naţiunii turce pentru “poziţia lor fermă împotriva măsurilor luate de israelieni la moscheea al-Aqsa şi împotriva provocărilor la adresa musulmanilor”.

În acelaşi timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că niciuna dintre coloniile construite în Cisiordania nu va fi evacuată.

“Suntem aici pentru a rămâne pentru totdeauna. Nu vor mai fi desfiinţate colonii”, a declarat Netanyahu în colonia Barkan din Cisiordania, în timpul unui eveniment de comemorare a celei de-a 50-a aniversări a ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.