Documente de arhivă moldoveneşti pun în lumină deportările URSS din 1949, din Ţările Baltice

Comemorarea a 75 de ani de la deportările forţate realizate de URSS, în martie 1949
Comemorarea a 75 de ani de la deportările forţate realizate de URSS, în martie 1949 (Screenshot)

Documentele găsite în arhivele din Republica Moldova ar putea dezvălui procesul care a stat la baza deportărilor din 1949, în cadrul Operaţiunii Priboi ("deportări"), care a trimis 95.000 de estonieni, letoni şi lituanieni, majoritatea în Siberia, potrivit News.ERR.ee.

Operaţiunea Priboi a avut loc în perioada 25-29 martie, simultan în republicile sovietice Estonă, Letonă şi Lituaniană. Un an mai târziu, 35.000 de moldoveni au fost, de asemenea, deportaţi din ţara lor natală.

Documentele - note strict secrete - de la deportarea din Moldova, în iulie 1949, Operaţiunea Iug ("Sud"), au fost traduse din rusă în engleză şi publicate astăzi de Serviciul de Securitate Internă (SSI) în cadrul bilanţului său anual.

Dovezile sugerează că deportarea organizată în Moldova a reflectat tacticile folosite în Operaţiunea Priboi din Estonia cu doar câteva luni mai devreme, scrie ISS.

"Astfel, documentele păstrate în Moldova pot contribui la cercetarea privind deportările din martie efectuate în Estonia şi pot umple lacunele din materialul sursă.

Memorandumurile erau destinate şefului grupului operaţional şi comandantului punctului de încărcare şi conţineau un set de orientări care indicau modul în care trebuiau efectuate deportările în Moldova.

Printre acestea se numără faptul că şeful de grup explica familiilor că sunt trimise în "regiuni mai îndepărtate ale Uniunii Sovietice", că vor fi "urmărite penal" dacă opun rezistenţă; să ia o găleată, fierăstraie şi topoare, să intervieveze fiecare persoană cu vârstă de peste 15 ani pentru a se asigura că a fost identificată corect persoana şi "în cazul rezistenţei armate sau a incidentelor, să ia măsuri pentru a le elimina".

Comandantului punctului de încărcare, care supraveghea persoanele ce erau băgate în vagoane de vite la staţiile locale, i s-a spus să "organizeze încărcarea rapidă şi corectă a deportaţilor" şi să se asigure că au fost identificate familiile corect.

Dovezile arată, de asemenea, că liderii operaţiunilor din RSS Estonă controlau situaţia din Moldova şi că planurile au fost întocmite din documente estoniene.

Puteţi vedea documentele din recenta revizuire anuală 2023-2024 publicată aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii