Criza din Italia: Liderii eurosceptici oferă încă o şansă pentru formarea unei coaliţii guvernamentale anti-UE

Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini
Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini (Getty Images)

Blocul european s-ar putea confrunta cu noi probleme după ce lideri Ligii, Matteo Salvini şi liderul Mişcării Cinci Stele, Luigi Di Maio, au acceptat să negocieze încă o dată pentru a forma următorul guvern al Italiei, după rezultatele electorale neconcludente din 4 martie.

Cei doi lideri eurosceptici au primit miercuri un răgaz de 24 de ore din partea preşedintelui Sergio Mattarella înainte ca acesta să decidă dacă va convoca noi alegeri generale sau dacă va forma un guvern tehnocrat temporar, potrivit Express.co.uk.

Un acord între cei doi lideri a eşuat să se materializeze până în prezent, deoarece Di Maio a refuzat să îşi unească forţele cu Salvini cât timp acesta rămâne în parteneriat cu fostul premier Silvio Berlusconi.

Întâlnirea de miercuri dintre cei doi lideri a avut loc după ce liderul Mişcării Cinci Stele a acceptat în cele din urmă să nu se mai opună în ceea ce priveşte poziţia lui Berlusconi într-o potenţială coaliţie de guvernare.

Adresându-se la Radio Capital înaintea întâlnirii, Salvini a precizat că rămâne deschis formării unei coaliţii care reflectă rezultatele alegerilor italiene din luna martie.

Liderul Ligii a susţinut că nu încearcă să facă presiuni asupra lui Berlusconi pentru a se forma o coaliţie între partidul său şi Mişcarea Cinci Stele.

Salvini a adăugat că ar prefera să aibă şansa formării unui guvern, adăugând că revenirea la urnele de votare ar fi totuşi o opţiune mai bună decât acceptarea unui guvern tehnocrat temporar.

Luni, Salvini i-a cerut preşedintelui Mattarella să îi ofere posibilitatea să formeze un guvern.

Mattarella a cerut luni principalelor partide să ia măsuri, după a treia rundă de discuţii neconcludente pentru formarea unui nou guvern. Preşedintele a declarat că fie acceptă un guvern neutru, fie vor fi organizate noi alegeri.

De altfel, preşedintele italian a afirmat că ţara are nevoie urgentă de un guvern şi a cerut tuturor partidelor din Parlament să susţină un cabinet neutru.

Guvernul tehnocrat temporar va fi însărcinat cu legiferarea bugetului, participarea la summitul UE din luna iunie şi adoptarea unor schimbări la legea electorală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe