Creează o grădină citadină într-un spaţiu mic

Să înveţi cum să plantezi într-un spaţiu mic este cheia grădinăritului urban.
Să înveţi cum să plantezi într-un spaţiu mic este cheia grădinăritului urban. (Foto: Pexels.com)

În ciuda celor mai bune intenţii, cei mai mulţi dintre noi pur şi simplu nu dispunem de spaţiul necesar pentru a cultiva genul de grădini pe care ni le dorim. Dar dacă vă folosiţi imaginaţia, chiar şi cea mai mică curte sau terasă vă poate oferi o abundenţă de flori şi legume cultivate în casă.

Cu toţii am auzit expresia "mai puţin înseamnă mai mult", iar în acest caz, aşa este. Să înveţi cum să plantezi într-un spaţiu mic este cheia grădinăritului urban. Adăugaţi puţină verdeaţă în cele mai mici verande sau balcoane, urmând aceşti paşi simpli.

Cultivaţi un perete viu

Construieşte în sus atunci când nu poţi construi pe orizontală. Pereţii vii sunt grădini verticale în care plantele sunt ancorate într-o structură de perete, creând un perete luxuriant de frunze. Nu numai că sunt frumoase din punct de vedere estetic, dar eliberează mult spaţiu.

Perete viu într-un spaţiu exterior
Perete viu într-un spaţiu exterior (Foto: Pixabay.com)

Pentru a realiza un perete viu, puteţi construi o ramă simplă din lemn şi apoi atârnaţi în interior un raft de pantofi sau câteva suporturi pentru agăţat plante. Plantează culturile tale preferate de verdeaţă şi urmăreşte cum acestea pun stăpânire pe cadru şi îl acoperă. Pe lângă proprietăţile lor de purificare a aerului, izolarea fonică este un alt beneficiu al pereţilor vii. Aceste sisteme funcţionează practic cu orice plantă, iar designul lor vertical previne putrezirea rădăcinilor şi udarea excesivă.

Aranjaţi jardiniere la fereastră

Dacă locuinţa dvs. nu are o zonă exterioară, puteţi amenaja totuşi o jardinieră. Nu numai că oferă frumuseţe, dar vă oferă şi posibilitatea de a schimba decorul exterior cu plante diferite, în fiecare an.

(Foto: Pexels.com)

Aceste jardiniere care economisesc spaţiu adaugă culoare casei dvs., atât în interior, cât şi în exterior. Petuniile, begoniile şi margaretele sunt doar câteva dintre plantele frumoase care pot creşte pe tot parcursul anului. Nu uitaţi să faceţi găuri în partea de jos a jardinierelor, pentru a permite drenajul.

Cultivaţi o grădină de plante aromatice

O altă opţiune excelentă de grădinărit urban pentru un balcon sau pentru o bucătărie cu spaţiu limitat este o grădină de plante aromatice. Ierburile dvs. pot servi ca sursă de nutriţie, precum şi ca o variantă verde, gustoasă. Ierburi precum cimbrul, rozmarinul, busuiocul şi salvia sunt toate alegeri excelente. Dacă beneficiaţi de şase până la opt ore de lumină solară directă, puteţi cultiva toate plantele aromatice care vă plac cel mai mult.

Grădină de plante aromatice
Grădină de plante aromatice (Foto: Pexels.com)

Pătrunjelul, menta şi mărarul sunt uşor de cultivat şi se dezvoltă bine la umbră. Este posibil să le replantaţi în recipiente de lut sau ceramică sau, chiar mai bine, să refolosiţi borcane, căni sparte sau cutii de metal pentru prăjituri, drept ghivece de bucătărie.

Creaţi straturi de grădină supraînălţate

Straturile supraînălţate şi grădinăritul în picioare vă pot creşte producţia de până la zece ori în acelaşi spaţiu. Ca beneficii suplimentare, paturile de grădină supraînălţate evită scurgerea apei şi compactarea solului, şi reduc riscul apariţiei limacşilor, melcilor şi a altor dăunători.

Paturi de grădină ridicate
Paturi de grădină ridicate (Foto: Unsplash.com)

Un alt beneficiu al utilizării straturilor de grădină este că vă puteţi concentra eforturile pe o suprafaţă mai mică, ceea ce vă permite să folosiţi mai puţină apă şi îngrăşăminte. Un spalier poate fi ataşat la cadrul robust al unui strat supraînălţat, dublând potenţial capacitatea de producţie a stratului. Într-o curte mică, un strat supraînălţat bine conceput poate servi drept punct central de atracţie.

Cultivaţi plante în ghivece şi pe rafturi

Fiţi creativi şi exploraţi lumea cultivării în ghivece. Acestea pot fi amplasate pe pervazuri, pe terase, pe garduri, pe trotuare şi drumuri, pe verande şi balcoane şi chiar pe acoperişuri.

Dacă aveţi norocul de a avea multă lumină naturală în apartamentul sau casa dvs., luaţi în considerare instalarea de rafturi, coşuri suspendate sau ghivece de podea în cele mai însorite locuri. Nu există limite în ceea ce priveşte ceea ce puteţi planta şi modul în care acestea pot îmbunătăţi designul interior al casei dvs.

Plante pe rafturi
Plante pe rafturi (Foto: Pexels.com)

Rafturile suspendate sunt rentabile, elegante şi pot oferi spaţiu pentru a expune o varietate de plante de apartament în ghiveci. Înălţimea plantelor va atrage privirea în sus, dând impresia unui spaţiu mai mare.

Organizaţi o grădină comună pe acoperiş

Dacă locuiţi într-un apartament, de ce să nu discutaţi cu vecinii pentru a înfiinţa o grădină comună pe acoperişul blocului? Aceasta oferă un spaţiu verde pentru clădire, îmbunătăţeşte calitatea aerului şi chiar vă permite să cultivaţi alimente. Multe comunităţi introduc acum legi care impun ca toate clădirile noi să aibă un acoperiş verde.

Grădină comună pe acoperiş
Grădină comună pe acoperiş (Foto: Pexels.com)

În concluzie, o grădină verde nu necesită un spaţiu mare şi puteţi cultiva tot ce doriţi într-o grădină urbană, inclusiv legume, fructe, flori şi ierburi aromatice. Cu mai puţin efort decât credeţi, vă puteţi construi grădina urbană în orice mod doriţi şi puteţi transforma un mic petec de beton într-un paradis verde luxuriant.

Acest articol a fost publicat iniţial în revista Radiant Life.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură