3 moduri în care stresul afectează sănătatea şi 3 sfaturi de stil de viaţă care te pot ajuta

(photos.com)
Heather Drummond
04.11.2022

Ai observat vreodată că poţi să mergi, mergi, mergi până când, deodată, simţi că nu mai poţi? Ai experimentat vreodată epuizarea? Eşti o persoană care face totul pentru toţi ceilalţi din viaţa ta? Simţi că arzi lumânarea la ambele capete?

Probabil că toţi am avut momente în viaţa noastră în care am experimentat cel puţin unul dintre aceste lucruri.

Stresul are atât de multe faţete. Ne poate afecta din punct de vedere fizic, mental, emoţional şi energetic. Unii ar putea spune chiar că ne afectează spiritual. În aceste zile, se pare că stresul a crescut. În ultimii câţiva ani, este posibil să fi fost chiar mai intens pentru unii oameni. Există multe cauze posibile. Ceea ce ştim este că stresul, fie pe termen scurt, fie pe termen lung, ne poate afecta sănătatea în multe feluri.

Iată trei moduri în care stresul ne poate afecta sănătatea:

Somnul şi stresul

Somnul este unul dintre lucrurile care pot fi afectate de stres. Un program de somn bun este necesar pentru a menţine o sănătate optimă. Unii oameni sunt capabili să funcţioneze bine cu mai puţin somn decât alţii, dar este ceva de care organismul are nevoie pentru a putea îndeplini sarcinile în mod eficient.

Unul dintre lucrurile pe care stresul le determină asupra corpului nostru este că îl face să utilizeze substanţele nutritive mai repede decât atunci când nu suntem sub stres.

În zilele noastre, nu fugim literalmente de un prădător - dar stresul este în continuare recepţionat şi activat în organism, indiferent dacă există sau nu o ameninţare fizică. Mintea este un lucru puternic. Vizionarea unui film poate genera acelaşi stres ca şi realizarea unei prezentări sau mersul la un antrenament intens.

Avem nevoie să ne odihnim şi să ne recuperăm din stres, iar dacă mintea noastră sau corpul nostru nu ne permite să facem acest lucru, atunci devenim şi mai stresaţi. Şi astfel începe ciclul. Stăm treji şi ne dorim să dormim.

Starea de spirit şi stresul

Starea de spirit poate fi, de asemenea, afectată de stres, făcându-ne mai nerăbdători, agitaţi sau nefericiţi. Stresul ne poate scoate din momentul prezent şi ne poate face să rumegăm trecutul sau viitorul.

Mulţi oameni cred că a trăi în trecut este o formă de depresie, iar a trăi în viitor poate fi o formă de anxietate. Darul prezentului este pacea. V-aţi gândit vreodată în acest fel?

Cât de des starea ta de spirit este deturnată de stres? Este vorba de un stres provocat de evenimente sau de o formă cronică de stres, cum ar fi durerea, mediul de lucru sau stresul relaţional?

A începe să conştientizaţi posibilele cauze ale stresului dvs. poate fi începutul pentru a găsi cea mai bună modalitate de a vă susţine în acele situaţii.

Zahărul din sânge şi stresul

Stresul poate afecta, de asemenea, zahărul din sânge, determinând dezechilibrul acestuia.

Atunci când se află în stare de stres, unii oameni mănâncă mai mult decât are nevoie corpul lor. Alţii pot evita să mănânce, astfel încât nu oferă de fapt corpului lor ceea ce acesta are nevoie pentru a face faţă cu succes în timpul stresului. De asemenea, oamenii pot fi determinaţi să mănânce mai mult zahăr şi să bea mai mult alcool în timpul stresului, ceea ce poate contribui şi mai mult la cercul vicios.

Zahărul este necesar pentru energie, dar arde rapid, astfel încât putem trece de la un nivel scăzut la un nivel ridicat de zahăr în sânge şi înapoi foarte repede. Acest ciclu ne pune starea de spirit într-o stare de instabilitate, făcându-ne mai predispuşi să ne simţim furioşi, trişti sau anxioşi. Acest lucru creşte probabilitatea de a face alegeri greşite atunci când vine vorba de mâncare sau alcool.

Iată trei schimbări în stilul de viaţă pe care le putem face pentru a ne ajuta organismul să facă faţă mai bine stresului.

Aveţi grijă de nervul vag

Nervul vag este unul dintre cei 12 nervi cranieni din corp şi sarcina sa este de a ne regla sistemul nervos simpatic (luptă sau fugi) şi parasimpatic (odihnă şi digestie). Nervul vag primeşte mai multă atenţie în ultima vreme în unele cercuri şi asta din motive foarte bune.

Stilul nostru de viaţă bazat pe stres fără odihnă ne poate face să rămânem într-o stare continuă de luptă sau de fugă (simpatic) fără a putea intra în sistemul parasimpatic (odihnă şi digestie). Există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a vă ajuta să vă introduceţi în acest sistem şi să vă menţineţi corpul într-o stare mai reglată.

Fredonatul, râsul, cântatul, respiraţia profundă, alternarea duşurilor reci/calde, ţinerea liniei maxilarului cu palmele în timp ce degetele se odihnesc în faţa şi în spatele urechilor şi amintirea faptului că sunteţi în siguranţă sunt modalităţi excelente de a face acest lucru.

Un alt lucru care vă poate ajuta este să conştientizaţi camera sau locaţia în care vă aflaţi, observând toate detaliile din jurul dumneavoastră. Această ultimă tehnică vă ajuta să vă aduceţi în momentul prezent şi să fiţi într-o stare mai ancorată în realitate.

Puneţi-vă în ton cu natura

Ieşirea în aer liber, în natură, poate ajuta profund cu stresul. Încercaţi să vă conectaţi cu natura, fie prin grădinărit fără mănuşi, fie prin atingerea copacilor în timpul plimbării, fie prin mersul desculţ pe plajă, fie prin inspirarea mirosului florilor din jurul dumneavoastră, fie prin mersul conştient (aşezarea călcâiului, a mijlocului şi apoi a degetelor de la picioare pe sol, încet, pas cu pas, în timp ce mergeţi înainte). Toate acestea vă pot ajuta cu adevărat la relaxare şi vă pot aduce mai aproape de momentul prezent.

Să devii mai atent la ceea ce te înconjoară te poate ajuta cu stresul. Încercaţi să alegeţi un copac şi notaţi toate detaliile despre el pe măsură ce se schimbă anotimpurile. Acesta poate fi un exerciţiu interesant dacă nu aveţi prea mult acces la natură acolo unde locuiţi.

Natura are ritmuri naturale iar stresul ne poate scoate din ele. Să devenim mai conectaţi şi mai atenţi la natură ne ajută să ne reconectăm cu noi înşine şi ne reduce stresul.

Susţine-ţi glicemia

Reglarea zahărului din sânge prin alegeri alimentare care îmbunătăţesc echilibrul lor este o altă modalitate de a vă susţine organismul în timpul stresului.

Cum puteţi face acest lucru? Consumul de suficiente proteine şi grăsimi bune în timpul zilei vă poate ajuta. Asigură-te că îţi digeri corect alimentele pentru ca organismul tău să poată avea acces la nutrienţi. Acest lucru poate implica administrarea unei enzime digestive de la un magazin de produse naturiste sau mâncatul mai încet pentru a permite organismului dumneavoastră să descompună mai bine alimentele.

Întrebaţi-vă: ce fel de combustibil puneţi în corpul dumneavoastră? Dacă corpul tău ar fi o maşină, ar fi cea mai scumpă maşină de pe planetă, deoarece este menit să te ţină peste 80 de ani. Ce fel de maşină face asta? Aşa că, având în vedere acest lucru, gândiţi-vă la tipurile de alimente pe care le puneţi în corpul vostru. Este acelaşi lucru ca şi cum te-ai asigura că maşina ta primeşte o întreţinere regulată pentru a funcţiona cât mai bine.

Introduci în corpul tău alimente bogate în nutrienţi între 50 şi 80 la sută din timp sau te mulţumeşti cu alimente procesate, pline de materiale de umplutură care nu au calităţile necesare pentru a susţine viaţa pe termen lung?

Câţi aditivi sau ingrediente se găsesc în alimentele pe care le consumaţi? La ce fel de stres îţi supun de fapt acestea corpul, când ar putea face alte lucruri?

Aceşti factori sunt doar câteva lucruri pe care trebuie să le luaţi în considerare atunci când analizaţi modul în care sănătatea dumneavoastră este afectată de stres. Cu factori de stres în fiecare domeniu al vieţii, este greu să ajungi la o viaţă complet lipsită de stres. Ceea ce putem controla sunt alegerile pe care le facem pentru a reduce stresul din viaţa noastră. Făcând alegeri pentru a ne susţine mai bine corpul, putem ajuta, de asemenea, la gestionarea oricărui stres existent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor