Corupţie masivă la vârful armatei ruse. Adjunctul lui Şoigu a fost arestat de FSB

Contrainformaţiile militare ale FSB
Serghei Şoigu
Serghei Şoigu
Redacţia
24.04.2024

Serviciile de securitate ruse l-au reţinut pe Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului Apărării Serghei Şoigu, suspectat de luare de mită, fiind considerat cel mai mediatizat caz de corupţie de când Putin a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, relatează Reuters.

Ivanov a fost reţinut marţi, potrivit unei declaraţii scurte de 22 de cuvinte a Comitetului rus de anchetă. Statutul pe care anchetatorii l-au citat pentru reţinerea sa este pentru acceptarea de mită "la o scară deosebit de mare".

El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Arestarea bruscă a unui aliat al lui Şoigu, căruia Putin i-a încredinţat sarcina de a lupta în războiul din Ucraina, a declanşat speculaţii cu privire la o bătălie în interiorul elitei şi la o reprimare publică a corupţiei care a afectat forţele armate post-sovietice ale Rusiei.

Kremlinul a declarat că Putin a fost informat şi a adăugat că, de asemenea, Şoigu este la curent cu cazul. Ivanov a fost prezent mai devreme, marţi, la o reuniune oficialilor de rang înalt din domeniul apărării, prezidată chiar de Şoigu.

Ivanov, care a ocupat funcţia de ministru adjunct din 2016, a fost responsabil de gestionarea proprietăţilor, locuinţe, construcţii şi ipoteci la Ministerul Apărării, instituţie care nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Ziarul rusesc Kommersant a relatat că Ivanov, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB), succesor al KGB, căruia Putin i-a transmis luna trecută să elimine corupţia din achiziţiile publice în domeniul apărării.

Ziarul Izvestia a afirmat că şi alte persoane au fost reţinute, deşi nu a existat nicio confirmare oficială în acest sens. Publicaţia rusă a spus că proprietăţile lui Ivanov au fost percheziţionate. Televiziunea de stat a oferit o acoperire completă a cazului.

"Să spunem doar că ancheta nu a început ieri, alaltăieri sau chiar acum o lună", a declarat o sursă neidentificată din cadrul forţelor de ordine din Rusia pentru agenţia de ştiri de stat TASS, care mai precizează că fost implicat Departamentul de contrainformaţii militare al FSB.

Nu a fost imediat clar de ce ar fi fost vizat un oficial de rang atât de înalt, cu o asociere strânsă cu Şoigu.

Bloggerii militari ruşi i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de corupţie şi incompetenţă, mai ales după retragerea grăbită a armatei din anumite părţi ale Ucrainei.

În cadrul elitei ruse, există o gamă variată de opinii cu privire la război, care a provocat cea mai gravă ruptură a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Ivanov, care nu a putut fi contactat deoarece se află în detenţie, a fost mult timp legat de opulenţa ostentativă care a caracterizat unele secţiuni ale elitei ruse postsovietice, inclusiv proprietăţi imobiliare luxoase şi petreceri ostentative.

În 2022, Fundaţia anticorupţie din Rusia, condusă de regretatul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, a afirmat că Ivanov şi familia sa duceau un stil de viaţă somptuos.

Născut la Moscova, Ivanov a absolvit cu o diplomă în matematică la Universitatea de Stat din Moscova şi a finalizat o disertaţie în modelele de organizare pentru construcţia de centrale nucleare.

A avansat în ierarhia sectorului de stat al energiei atomice din Rusia şi a lucrat drept consilier al ministrului Energiei înainte de a deveni şef adjunct al guvernului regiunii Moscova sub conducerea lui Şoigu, care era pe atunci guvernator.

Din 2013, Ivanov a condus o companie de construcţii a Ministerului Apărării, care construieşte locuinţe pentru soldaţi şi instalaţii de înaltă securitate.

Revista Forbes l-a enumerat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogaţi oameni din structurile de securitate ale Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor