Congres al opoziţiei siriene în Riad

Grupurile opoziţiei siriene, care s-au întâlnit miercuri în Riad pentru a găsi o poziţie unică înaintea discuţiilor pentru pace, au decis să menţină condiţia ca liderul sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere, potrivit Al Arabiya.
Reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.
Reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura. (Getty Images)

Întâlnirea Înaltului Comitet de Negocieri (ICN) - care beneficiază de sprijinul Arabiei Saudite şi al cărui lider, fostul premier sirian Riyad Hijab, a demisionat luni fără nicio explicaţie – a avut loc după vizita surpriză a preşedintelui sirian Bashar al-Assad în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. Ulterior, liderul de la Kremlin a discutat despre conflictul sirian atât cu preşedintele Donald Trump, cât şi cu alţi lideri din Orientul Mijlociu.

Assad a obţinut câştiguri majore împotriva forţelor de opoziţie şi ale grupului jihadist Statul Islamic cu ajutorul Rusiei şi al Iranului, un inamic al Arabiei Saudite, care îi susţine pe rebelii sirieni şi declară de mult timp că Assad nu ar trebui să aibă vreun rol în nicio tranziţie pentru a pune capăt războiului din ţară.

Reprezentantul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a cerut reprezentanţilor opoziţiei care s-au adunat la un hotel de cinci stele din Riad să discute în mod serios pentru a ajunge la un punct comun.

“O echipă unificată este un partener creativ în Geneva şi avem nevoie de acest lucru, o echipă care poate de fapt să exploreze mai multe căi pentru a atinge obiectivele”, a declarat Mistura, în comentariile de deschidere a întâlnirii din Riad.

Nu a fost imediat evident cum va afecta discuţiile absenţa lui Hijab. Câteva figuri ale opoziţiei au declarat că Hijab a adoptat o linie fără compromis care a respins orice prezenţă a lui Assad într-un proces de pace susţinut de ONU, care are loc la Geneva.

La summitul din Riad participă peste 140 de figuri ale opoziţiei siriene.

ICN a reprezentat opoziţia siriană la discuţiile anterioare din Geneva.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a afirmat că singura soluţie la conflictul sirian este un consens care va acoperi cererile poporului sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe