Condamnarea lui Nagy Zsolt agită apele. UDMR reclamă presupusele abuzuri ale CSM şi ÎCCJ

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.02.2015

Declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, privind presupusul abuz al Curţii Supreme în cazul condamnării fostului ministru Nagy Zsolt au fost de natură să pună în mişcare mecanismele CSM, fapt care a stârnit o ploaie de critici din partea UDMR. Prin vocea secretarului general, Kovacs Peter, Uniunea a atacat demersul susţinând că acesta pune sub semnul întrebării principiul libertăţii de expresie.

Kelemen Hunor îl apără pe Nagy Zsolt

Totul a plecat de la o afirmaţie făcută de Kelemen Hunor sâmbătă, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, desfăşurată la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca:

"Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptăţit şi condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui.

Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui şi în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijinul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranţă nu va renunţa la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunţăm la lupta pentru adevăr", a precizat Kelemen Hunor.

CSM reacţionează

La scurt timp după aceste declaraţii - luni, mai exact - Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, inspectorii urmând să verifice dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului privatizărilor strategice, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

UDMR iese la atac

Însă această anchetă standard a CSM, care se autosesizează ori de câte ori vreun politician face afirmaţii de acest gen, este considerat drept "nefondată şi de neînţeles" de către UDMR.

În opinia secretarului general al Uniunii, Kovacs Peter, liderul UDMR nu a exercitat, prin declaraţiile sale, niciun fel de presiune asupra vreunei instanţe, astfel că afirmaţiile sale trebuie privite prin prisma libertăţii de expresie, iar demersul Inspecţiei Judiciare pune sub semnul întrebării chiar această libertate.

"Într-o democraţie, libertatea de exprimare este sinonimă cu posibilitatea de a vorbi liber despre orice, pozitiv sau negativ deopotrivă. Într-un regim dictatorial, însă, este permisă abordarea oricărui subiect care se află în conformitate cu retoricile oficiale şi procedurile severe. Când am lecturat ultima dată textul Constituţiei, mi s-a părut că România este un stat democratic dar, evident, nu înseamnă neapărat că democraţia este şi funcţională", a declarat Kovacs Peter.

Secretarul general al UDMR este de părere că, prin declaraţia sa, Kelemen Hunor nu a determinat adoptarea vreunei decizii, ci doar a luat la cunoştinţă o decizie definitivă a instanţei, exprimându-şi, totodată, şi opinia referitor la aceasta.

Astfel, Kovacs Peter evidenţiază că Inspecţia Judiciară anchetează o opinie, o afirmaţie politică, însă, atunci când în cazul diverselor procese, materialele de anchetă sunt strecurate în presă, niciun procuror nu este tras la răspundere.

"Nu vom rămâne în tăcere când cineva este pe nedrept condamnat şi aruncat în închisoare, când în această ţară are loc un proces de renaţionalizare, la fel cum nu vom rămâne în tăcere nici când vreunul din politicienii noştri este tras la răspundere de către DNA pentru o decizie la adoptarea căreia nici măcar nu a fost prezent, nu a luat parte. Şi nu vom rămâne în tăcere nici când politicianul UDMR este cercetat de terorism şi nici dacă vom constata că suntem supuşi unor abuzuri pentru simpla intonare a unui imn sau folosirea simbolurilor noastre naţionale", a mai declarat, răspicat, secretarul general al UDMR.

Dosarul privatizărilor strategice în care a fost condamnat Nagy Zsolt

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete în dosarul privatizărilor strategice, au fost duşi marţi la Penitenciarul Rahova, după ce au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la 4 ani şi 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice.

Procurorii DNA i-au acuzat pe Codruţ Şereş şi pe Zsolt Nagy că s-au folosit de funcţiile lor din Guvern pentru a favoriza anumiţi concurenţi într-o serie de dosare de privatizare de mare importanţă pentru stat. Pentru a citi mai multe despre dosar intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor