Compania aeriană Ryanair refuză să se supună restricţiilor de zbor din Scoţia

(JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Şeful companiei aeriene Ryanair susţine că "nu există niciun fel de materie vulcanică" în spaţiul aerian al Scoţiei, unde peste 200 de curse britanice au fost anulate sau amânate, relatează Sky News.

Mii de pasageri s-au trezit marţi că le-au fost anulate cursele aeriene din cauza norului de cenuşă vulcanică din Islanda, care ar fi afectat Scoţia şi nordul Angliei.

Ryanair a obiectat ferm faţă de anularea curselor sale spre şi dinspre Scoţia şi începând cu ora locală 13.00 (15.00, ora României) a anunţat că toate zborurile sale vor fi operaţionale.

Compania aeriană irlandeză a trimis un avion pentru a testa "zona cu înaltă concentraţie de cenuşă". Aparatul a plecat de la Glasgow Prestwick către Inverness, spre Aberdeen şi a aterizat la Edinburgh. Inspecţia de după zbor "nu a relevat niciun fel de dovadă a prezenţei cenuşii vulcanice pe carcasa aeronavei, aripi sau motoare", a anunţat compania. În concluzie, directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a declarat pentru Sky News că a dovedit că "nu există deasupra Scoţiei material provenind de la cenuşa vulcanică". Spaţiul aerian este "perfect sigur. Nu e nimic acolo, sus", a spus O'Leary.

Decizia de a închide spaţiul aerian a fost luată de Autoritatea Aviaţiei Civile şi s-a bazat pe informaţii furnizate de serviciile meteorologice. Şeful Ryanair a acuzat ambele instituţii de incompetenţă, spunând că hărţile meteo sunt nişte mizerii, iar decizia este pur birocratică.

Eurocontrol, agenţia pentru controlul traficului aerian european, a anunţat că cenuşă cu densitate mică provenind de la vulcanul Grimvotn din Islanda urma să atingă aeroportul Heathrow până la ora locală 13.00.

Aeroportul din Glasgow a spus că se aşteaptă la concentraţii puternice de cenuşă între ora 13.00 şi ora 19.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie