Biblioteca din Viena, una dintre cele mai frumoase din lume, are peste 600 de ani

Foto:
Foto: (Diego Grandi/Shutterstock)

Frumoasă, sublimă, dincolo de orice extravaganţă - astfel se poate descrie perfect Sala de Stat a Bibliotecii Naţionale a Austriei, fără îndoială una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.

Biblioteca se află exact în mijlocul Vienei, cândva centrul unui imperiu vast şi puternic din întreaga Europă.

Deoarece cunoaşterea înseamnă putere, familia Habsburg, care a domnit o îndelungată peroadă din istorie, a construit această mare bibliotecă în palatul lor - unde cunoştinţele, memoria culturală şi pretenţiile de suveranitate au fost acumulate pentru a asigura consolidarea puterii lor.

Dar nicio dinastie nu durează la nesfârşit. Pe măsură ce puterea Habsburgilor s-a diminuat, iar aspiraţiile de independenţă în teritoriile sale au crescut, Biblioteca Imperială a devenit Biblioteca Naţională Austriacă, aşa cum este acum.

Cu toate acestea, ea păstrează o mare parte din splendoarea unui împărat despre a cărui existenţă se credea cândva că a fost rânduită de Dumnezeu însuşi.

În interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei.
În interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei. (agsaz/Shutterstock)

În interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei.
În interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei. (aliaksei kruhlenia/Shutterstock)

Printre capodoperele de artă, arhitectură şi artefacte culturale din bibliotecă, devenită acum muzeu, se numără Sala de Stat, cu interiorul său baroc impresionant, care pare să pătrundă în mod sublim în divin.

Este, bineînţeles, o bibliotecă, aşa că există volume de cărţi şi manuscrise - unele de mare valoare, datând din perioada medievală - care se află pe rafturile situate de o parte şi de alta a Sălii de Stat. Acestea nu pot fi citite însă, deoarece paginile sunt fragile din cauza vechimii şi acum se odihnesc ca artefacte istorice care pot fi răsfoite de la distanţă.

Dar Biblioteca Imperială are multe lucruri în afară de cărţi, atestând puterea şi moştenirea Habsburgilor. Aceasta a fost modernizată pe baza planurilor lui Leopold I şi a fost dusă la bun sfârşit de fiul său, Carol al VI-lea, care a iniţiat construcţia în 1722.

Concepută ca o operă de artă completă în manieră barocă, aceasta reuneşte toate artele majore - sculptură, arhitectură, pictură în frescă - într-o singură armonie sincronă.

Fresca de pe tavanul cu boltă din Sala de Stat a Bibliotecii Naţionale a Austriei.
Fresca de pe tavanul cu boltă din Sala de Stat a Bibliotecii Naţionale a Austriei. (jorisvo/Shutterstock)

Statuia împăratului Carol al VI-lea în interiorul Sălii de Stat a Bibliotecii Naţionale Austriece din Viena, Austria.
Statuia împăratului Carol al VI-lea în interiorul Sălii de Stat a Bibliotecii Naţionale Austriece din Viena, Austria. (Diego Grandi/Shutterstock)

Ovalul central al sălii este dominat de o statuie herculeană care îl înfăţişează pe Carol al VI-lea, încoronat ca împărat al Sfântului Imperiu Roman. Două aripi arcuite de o parte şi de alta corespund celor două teme opuse: războiul şi pacea, cu fresce şi motive corepunzătoare.

Împodobită cu coloane, marmură colorată şi foiţă de aur, sala se ridică la peste 18,2 metri înălţime cu un plafon central în formă de cupolă. Privind fresca principală, se pare că cerul însuşi pică din înalt, amestecându-se în arhitectura locală.

Atât personaje divine, cât şi pământeşti populează norii pictaţi şi balcoanele false din această lucrare, intitulată "Devenind un zeu", care se îmbină armonios cu sala.

Dacă vizitaţi Viena, veţi vedea cu siguranţă pe posterele şi broşurile de călătorie faţada, statuile şi interiorul cu fresce ireale ale Sălii de Stat, deoarece este una dintre cele mai splendide bijuterii ale Vienei.

Stânga: Detaliu al unei fresce pictate în Sala de Stat. Dreapta: Interiorul Bibliotecii Naţionale Austriece, situată în Palatul Hofburg.
Stânga: Detaliu al unei fresce pictate în Sala de Stat. Dreapta: Interiorul Bibliotecii Naţionale Austriece, situată în Palatul Hofburg. (jorisvo/Shutterstock şi agsaz/Shutterstock)

O vedere a tavanului din Sala de Stat a Bibliotecii Naţionale a Austriei.
O vedere a tavanului din Sala de Stat a Bibliotecii Naţionale a Austriei. (Evgeny Shmulev/Shutterstock)

O frescă de tavan din interiorul Sălii de Stat din Palatul Hofburg, Viena.
O frescă de tavan din interiorul Sălii de Stat din Palatul Hofburg, Viena. (jorisvo/Shutterstock)

Însă Biblioteca Imperială a fost construită cu câteva secole înaintea Sălii de Stat. În perioada medievală, aceasta a fost un depozit de comori pentru ducele Albrecht al III-lea la sfârşitul anilor 1300, păstrate într-o capelă din interiorul castelului ducelui.

"Pe lângă bijuterii, pietre preţioase şi tot felul de curiozităţi, în camerele de comori ale suveranilor se aflau şi cele mai valoroase cărţi", precizează Biblioteca Naţională a Austriei. "Aceste comori nu aveau doar o mare valoare materială, ci mai ales una simbolică şi sacră".

Iar printre aceste colecţii se afla cea mai veche carte aflată astăzi în bibliotecă, Evanghelia, care prezintă faimoasele scene din cele patru evanghelii, decorate la colţuri cu stemele a patru case: Austria, Styria, Tirol şi Charintia.

Şi, pe măsură ce colecţia şi-a schimbat proprietarii (inclusiv mai mulţi împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman) de-a lungul secolelor, aceasta a fost extinsă, fiind adăugate alte colecţii prin achiziţii, fuziuni şi cercetări academice.

Faţada sălii de stat din Viena.
Faţada sălii de stat din Viena. (Borisb17/Shutterstock)

Un raft plin de cărţi de epocă în Biblioteca Naţională a Austriei.
Un raft plin de cărţi de epocă în Biblioteca Naţională a Austriei. (Ann Raff/Shutterstock)

În primul rând, la începutul Marii Renaşteri colecţia bibliotecii s-a concentrat în jurul ştiinţelor, istoriei şi genealogiei pentru a legitima şi proteja moştenirea imperială; frumuseţea manuscriselor a trecut în plan secundar faţă de putere.

Însă în secolul al XVIII-lea, simpla reprezentare a unei familii a fost criticată, iar căutarea cunoaşterii a devenit punctul central al bibliotecii. A fost introdus un sistem de indexare şi au fost adăugate lucrări ştiinţifice.

A fost mutată de mai multe ori de-a lungul istoriei sale: de la castelul ducelui la Wiener Neustadt, castelul lui Frederic al III-lea, în secolul al XVI-lea, la Casa Harrach în 1623 înainte de a fi transferată în cele din urmă la Hofburg, Palatul Imperial al Habsburgilor, după finalizarea Sălii de Stat în 1726.

Un glob pământesc în interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei. Detaliu care arată un manuscris antic în Biblioteca Naţională Austriacă, Viena.
Un glob pământesc în interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei. Detaliu care arată un manuscris antic în Biblioteca Naţională Austriacă, Viena. (Yudai/Shutterstock şi Alessandro Cristiano/Shutterstock)

Interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei.
Interiorul Bibliotecii Naţionale a Austriei. (Nazar Skladanyi/Shutterstock)

Sala de Stat este perla bibliotecii, deşi biblioteca se extinde dincolo de ea, cu aripi, muzee şi săli de lectură suplimentare care îi îmbogăţesc colecţia. Fiind în principal o sală de expoziţie pentru savanţii şi diplomaţii în vizită în secolul al XVIII-lea, sala este acum un loc de lectură şi de distracţie pentru public.

Este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, dar valorile pe care le conţine o fac să fie mult mai mult decât atât. Biblioteca Naţională a Austriei este un adevărat depozitar de informaţii despre antichitate.

Pe lângă cele 200.000 de cărţi din Sala de Stat, aici se găsesc înregistrări pe papirus, o colecţie de globuri, partituri muzicale, hărţi, articole tipărite şi artefacte, totalizând aproximativ 4 milioane de lucrări.

Aşadar, ceea ce odinioară a păstrat în siguranţă moştenirea unui imperiu este doar o frumoasă cochilie a ceea ce a fost odată - dar rămâne o minune a istoriei umane, un loc de vizitat dacă ajungeţi vreodată la Viena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură