Başcana Găgăuziei, din nou la Moscova: Am cerut accesul la infrastructura de plată rusă

Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei, la Moscova
Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei, la Moscova (voceabasarabiei.md)

„Rusia a salvat din nou poporul nostru şi şi-a confirmat statutul de prieten şi protector al găgăuzilor”, a declarat başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, după cea de-a doua sa călătorie la Moscova, acolo unde se află şi oligarhul fugar Ilan Şor, cel care a susţinut-o financiar şi a ajutat-o să obţină funcţia de guvernatoare a regiunii găgăuze.

Potrivit declaraţiilor făcute de Guţul, aceasta a mers în Federaţia Rusă „cu trei solicitări principale. În primul rând, am cerut conducerii ruse să acorde privilegii exportatorilor noştri găgăuzi pentru furnizarea de bunuri în Rusia. A doua - să acorde locuitorilor din autonomia noastră o reducere la gaz. A treia - accesul la infrastructura de plată rusă”.

Ajungând în funcţia de başcană datorită sprijinului financiar din partea oligarhului fugar Ilan Şor, Evghenia Guţul a promis în campania electorală gaz mai ieftin locuitorilor din regiunea găgăuză, lucru irealizabil, potrivit experţilor în energetică de la Chişinău, întrucât Găgăuzia nu deţine un sistem de alimentare cu gaze naturale separat de Republica Moldova.

Guţul a mai menţionat că solicitările făcute către Kremlin vor face posibilă depăşirea aşa-zisei blocade economice impuse de Chişinău, „vor aduce în Găgăuzia mijloace de finanţare a proiectelor sociale, de infrastructură şi economice”.

Mai mult decât atât, Guţul a acuzat guvernarea de la Chişinău că ar pune presiune atât pe conducerea regiunii, cât şi pe cetăţeni, dar şi de faptul că până în prezent, Găgăuziei i-ar fi fost confiscate peste 15 milioane de lei. „Chişinăul pur şi simplu intimidează investitorii care decid să lucreze în autonomie”, a menţionat başcana Găgăuziei, fără să specifice la care investitori se referă.

De cealaltă parte, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat că începând cu anul 2020, cu sprijinul Guvernului, doar prin Agenţia de Dezvoltare Regională Găgăuzia, au fost realizate 4 proiecte în valoare de aproximativ 18 milioane de lei, iar alte 8 proiecte, în valoare de 87 de milioane de lei, sunt în desfăşurare. Totodată, în cadrul Programului „Satul European”, 19 localităţi au atras proiecte în valoare de peste 73 de milioane de lei.

„Se lucrează activ şi continuu la toate cele trei puncte şi sunt bucuroasă să anunţ primele rezultate. Astăzi semnăm un acord cu una dintre cele mai mari bănci ruseşti, Promsviazbank, privind cooperarea şi sprijinul. Aceasta este o bancă eficientă şi de succes, prezentă pe piaţă de mai bine de 20 de ani, aflată în top 5 în Rusia în ceea ce priveşte activele.

Grupul Promsviazbank cooperează în mod activ cu prietenii şi partenerii Rusiei din întreaga lume. Promsviazbank este cea care ne va ajuta să conectăm locuitorii autonomiei găgăuze la infrastructura de plăţi din Rusia. Vom ajuta la emiterea de carduri bancare pentru pensionarii şi angajaţii noştri din sectorul public, pentru toţi cei care au dreptul la bonusurile şi plăţile promise”, a scris Evghenia Guţul pe pagina sa de socializare.

De menţionat este faptul că şeful Inspectoratului General al Poliţiei de la Chişinău, Viorel Cernăuţeanu, a vorbit recent în cadrul unei emisiuni televizate despre călătoria la Soci, la Festivalul Mondial al Tineretului, a başcanei Găgăuziei, Eugenia Guţul care s-a lăudat pe reţele de socializare că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin i-a „promis că va sprijini Găgăuzia şi poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legale, puterii şi poziţiei noastre pe arena internaţională”.

Cernăuţeanu a declarat, pentru TV8, că toţi tinerii din Republica Moldova, care au mers la Soci, la întoarcere deţineau cardul MIR (Mir este un sistem de plată din Rusia, funcţionează în prezent în Osetia de Sud, Turcia şi, posibil, Venezuela, n.r.), despre care reprezentanta başcanatului a comunicat a doua zi în cadrul unui briefing de presă că acele carduri erau pentru pensionari şi urmau să le fie transferaţi bani. Potrivit şefului Poliţiei, cardurile MIR nu funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova, însă administraţia regiunii va găsi modalităţi de utilizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe