Autorul OUG 13: "Nu destabilizăm nici Justiţia şi nici independenţa Justiţiei"

Criticat puternic pentru amendamentele votate în comisia pe care o conduce, Iordache continuă să susţină că prin legile pe care le adoptă majoritatea parlamentară nu vizează nicidecum destabilizarea justiţiei.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)

Deputatul PSD Florin Iordache susţine că prin amendamentele adoptate joi de Comisia pentru legile Justiţiei nu se destabilizează nici sistemul judiciar şi nu este afectată nici independenţa Justiţiei. Declaraţiile lui Iordache sunt făcute în contextul în care Opoziţia a criticat decizia privind înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General, iar Procurorul General al României a denunţat "tentativele unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale."

"Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiţia şi nici independenţa Justiţiei. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiţiei în vreun fel - fie în desemnare, fie în recuzare etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociaţiilor profesionale, este înfiinţarea acestei secţii specializate, o secţie în subordinea procurorului general şi procurorul şef al acestei secţii este numit de plenul CSM, la propunerea secţiei pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic", a declarat Iordache, citat de Agerpres, la finalul şedinţei comisiei pentru modificarea legilor Justiţiei, al cărei şef este.

Fostul ministru a mai adăugat că argumentele care justifică înfiinţarea acestei secţii sunt prezentate de asociaţii profesionale ale magistraţilor. Reamintim în context că liberalul Cătălin Predoiu denunţa ieri faptul că Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) a transmis miercuri noaptea, la ora 00:30, o serie de amendamente-problemă la legea 304/2004, acestea vizând înfiinţarea unei direcţii noi de investigare a magistraţilor şi eliminarea DNA din procedura de anchetare a judecătorilor şi procurorilor corupţi.

Câteva ore mai târziu, respectiv joi, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială privind legile Justiţiei a dat undă verde înfiinţării unei secţii speciale care să-i investigheze pe magistraţi în cadrul Parchetului General, iniţiativă criticată dur de Opoziţie şi nu numai.

Reamintim că magistraţii, parte din presă, societate civilă etc. au atras atenţia că o astfel de direcţie de investigare a infracţiunilor comise de judecători şi de procurori va fi practic un instrument de subordonare a oamenilor legii. Coroborat cu faptul că parlamentarii au eliminat cuvântul "independenţă" din articolul care defineşte activitatea procurorilor, tabloul care se creionează este cel al unei Justiţii aservite ministrului, în care "incomozii" vor putea fi uşor intimidaţi atunci când nu vor fi receptivi la ordine.

"În momentul în care se va înfiinţa o direcţie specializată doar pentru infracţiuni comise de magistraţi, în condiţiile în care toată structura de conducere va fi selectată de ministrul Justiţiei, un om politic în final, astăzi este un om politic, mâine un alt om politic, atunci se vor crea premizele ca în anumite situaţii să se deschidă sau să se redeschidă nişte dosare.

Gândiţi-vă doar la simplul fapt că dacă înfiinţezi o direcţie, acelor persoane care lucrează în acea direcţie li se vor cere nişte rezultate. Asta însemnă că, în măsura în care direcţia respectivă va fi dotată cu poliţişti, e poliţie judiciară la fel ca la DNA, cu o întreagă structură tehnică, toţi magistraţii vor putea să fie, la un moment dat... să se facă presiune asupra lor prin acest instrument diabolic aş zice", explica recent şeful Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, într-un interviu acordat Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne