Legile Justiţiei. Amendamente trimise în toiul nopţii. Predoiu acuză

În comisia condusă de autorul OUG 13, Florin Iordache, continuă dezbaterile pe tema legilor Justiţiei. Una dintre direcţiile spre care se merge este înfiinţarea unei secţii speciale de investigare a magistraţilor.
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul PNL Cătălin Predoiu acuză că Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) a transmis miercuri noaptea, la ora 00:30, o serie de amendamente-problemă la legea 304/2004, acestea vizând înfiinţarea unei direcţii noi de investigare a magistraţilor şi eliminarea DNA din procedura de anchetare a judecătorilor şi procurorilor corupţi.

"Aseară la ora 00.30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind înfiinţarea unei secţii speciale de anchetă a magistraţilor în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenţa DNA în cazul în care în fapte de corupţie sunt implicaţi magistraţi este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenţei DNA”, a declarat Predoiu, citat de news.ro, înaintea şedinţei comisiei speciale privind legile Justiţiei în care se discută legea privind organizarea judiciară.

Liberalul a anunţat că formaţiunea sa se va opune acestei iniţiative şi va cere ca în jurul mesei de şedinţe să fie prezenţi toţi reprezentanţii sistemului judiciar.

"E inadmisibil la 12.30 să primim amendamente care nu au fost comunicate, nu au fost dezbătute, nu e o premisă foarte bună pentru această dezbatere", a mai spus fostul ministru al Justiţiei.

Reamintim că magistraţii, parte din presă, societate civilă etc. au atras atenţia că o astfel de direcţie de investigare a infracţiunilor comise de judecători şi de procurori va fi practic un instrument de subordonare a oamenilor legii. Coroborat cu faptul că parlamentarii au eliminat cuvântul "independenţă" din articolul care defineşte activitatea procurorilor, tabloul care se creionează este cel al unei Justiţii aservite ministrului, în care "incomozii" vor putea fi uşor intimidaţi atunci când nu vor fi receptivi la ordine.

"În momentul în care se va înfiinţa o direcţie specializată doar pentru infracţiuni comise de magistraţi, în condiţiile în care toată structura de conducere va fi selectată de ministrul Justiţiei, un om politic în final, astăzi este un om politic, mâine un alt om politic, atunci se vor crea premizele ca în anumite situaţii să se deschidă sau să se redeschidă nişte dosare.

Gândiţi-vă doar la simplul fapt că dacă înfiinţezi o direcţie, acelor persoane care lucrează în acea direcţie li se vor cere nişte rezultate. Asta însemnă că, în măsura în care direcţia respectivă va fi dotată cu poliţişti, e poliţie judiciară la fel ca la DNA, cu o întreagă structură tehnică, toţi magistraţii vor putea să fie, la un moment dat... să se facă presiune asupra lor prin acest instrument diabolic aş zice", explica recent şeful Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, într-un interviu acordat Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne