Austria protestează faţă de perspectiva unui guvern de dreapta

Protest în Viena împotriva participării extremi dreapta în noul guvern austriac, 15 noiembrie 2017.
Protest în Viena împotriva participării extremi dreapta în noul guvern austriac, 15 noiembrie 2017. (Captură Foto)

Cel puţin 3.000 de persoane au format un “lanţ de lumină” în jurul districtului guvernamental din Viena pentru a protesta împotriva posibilei participări a Partidului Libertăţii (FPO) de extremă dreapta în orice coaliţie guvernamentală.

Alegerile legislative din Austria de la jumătatea lunii octombrie au fost câştigate de Partidul Popular Austriac (OVP), condus de ministrul de Externe Sebastian Kurz. OVP a obţinut 31,5% dintre voturi – sau 62 din cele 183 de locuri ale Consiliului Naţional – dar nu este suficient pentru a forma o majoritate. Ca urmare, partidul a discutat cu partidul de extremă dreapta FPO pentru a forma o coaliţie de guvernare.

Manifestanţii, având asupra lor lumânări şi lanterne, s-au adunat în Viena miercuri noaptea în jurul districtului guvernamental pentru a protesta împotriva acestei perspective.

“Cele mai puternice instituţii politice ale republicii noastre ar trebui să fie rezervate în mod exclusiv pentru oameni de încredere care nu au nicio legătură cu extremiştii de aripă dreapta, a declarat Alexander Pollak, purtător de cuvânt al SOS Mitmensch, unul dintre grupurile pentru drepturile omului care au organizat mitingul.

Poliţia a precizat că la acţiune au participat 3.000 de persoane, însă organizatorii au estimat numărul acestora ca fiind cuprins între 8.000 şi 10.000. Dar, indiferent de cele două estimări, mitingul de miercuri a fost doar "licărire" faţă de un miting similar ce a avut loc în urmă cu aproximativ 17 ani, când OVP a format o coaliţie cu FPO care a determinat peste 100.000 de persoane să iasă pe străzi.

“Suntem aici din cauză că ei (politicienii FPO) alimentează ura şi doresc să dividă poporul”, a afirmat un manifestant care avea o lumânare în mână.

În alegerile din octombrie, Partidul Social Democrat (SPO) ss-a clasat pe locul al doilea cu 26,9% dintre voturi, sau 52 de locuri. SPO a avut doar un mic avantaj în faţa partidului populist FPO, care a obţinut 26,0% dintre voturi, sau 51 de locuri.

La cinci zile după alegeri, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen l-a însărcinat în mod oficial pe Kurz, în vârstă de 31 de ani, să formeze un guvern de coaliţie.

FPO, care este condus de Heinz-Christian Strache, este un critic puternic al politicilor centrale ale Uniunii Europene.

Potenţiala participare a FPO în următorul guvernul austriac, care a fost în mod constant pe aceeaşi linie cu UE, va provoca probabil temeri şi în Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe