Antony Blinken: China este principalul furnizor de componente militare al Rusiei

Secretarul de stat al USA,  Antony Blinken
Secretarul de stat al USA,  Antony Blinken (Facebook - Antony Blinken)

Secretarul de stat american Antony Blinken a criticat, vineri, sprijinul pe care China comunistă îl oferă industriei de apărare a Rusiei, şi a afirmat că Beijingul este în prezent principalul contributor la războiul Moscovei împotriva Ucrainei, prin furnizarea de componente critice pentru armament, transmite Reuters.

El a spus că acest efort alimentează "cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene de la sfârşitul Războiului Rece".

Vorbind la o conferinţă de presă care a marcat finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din G7 pe insula italiană Capri, Blinken a declarat că Washingtonul a transmis foarte clar Beijingului şi altora că nu ar trebui să ajute efortul de război al Rusiei în Ucraina.

"Când vine vorba de baza industrială de apărare a Rusiei, principalul contributor în acest moment la aceasta este China. Vedem China împărţind maşini-unelte, semiconductori, alte articole cu dublă utilizare care au ajutat Rusia să reconstruiască baza industrială de apărare", a declarat Blinken.

"China nu poate avea ambele variante. Nu îşi poate permite acest lucru. Vrei să ai relaţii pozitive, prietenoase cu ţările din Europa şi, în acelaşi timp, alimentezi cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene de la sfârşitul Războiului Rece", a mai spus Blinken.

Statele Unite au avertizat China să nu ajute efortul de război al Moscovei de la invazia pe scară largă declanşată de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022, care a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Rusia şi China au declarat un "parteneriat fără limite".

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, s-a alăturat îngrijorărilor lui Blinken.

"Dacă Beijingul urmăreşte în mod deschis un parteneriat din ce în ce mai strâns cu Rusia, care duce un război ilegal împotriva Ucrainei, [...] nu putem accepta acest lucru", a declarat Baerbock după o întâlnire cu omologii săi din G7 în Capri.

De când Rusia şi-a lansat războiul împotriva Ucrainei, în urmă cu peste doi ani, sute de întreprinderi care produc arme şi echipamente militare au apărut în această ţară.

Oficialii americani au informat reporterii la începutul acestei luni cu privire la materialele pe care China le furniza Rusiei, inclusiv tehnologie pentru drone şi rachete, imagini prin satelit şi maşini-unelte, care nu ajung să ofere asistenţă letală, dar care au ajutat Rusia să îşi construiască armata pentru a-şi susţine războiul de doi ani din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a declarat atunci pentru Reuters că Beijingul nu este parte în criza ucraineană şi că schimburile comerciale normale dintre China şi Rusia nu ar trebui să fie interferate sau restricţionate.

Preşedintele Joe Biden a ridicat problema cu preşedintele chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică la începutul acestei luni, după care oficialii americani au declarat că Blinken va călători în China în următoarele săptămâni. Detaliile călătoriei lui Blinken nu au fost încă anunţate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe