Alexandr Slusari: ANRE din RM a majorat nemotivat preţurile la benzină şi motorină

Ridicarea preţurilor la carburanţi denotă faptul că în RM orice agenţie de reglementare este capturată şi dependentă de interesele politice sau economice ale unor grupări înguste, afirmă vicepreşedintele Platformei DA.
(photos.com)

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari, susţine că nu exista nici un motiv pentru ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chişinău să majoreze recent preţurile la benzină şi motorină cu peste 60 de bani, deoarece în ultimele două săptămâni cotaţiile ţiţeiului au scăzut de la 78 la 75 dolari pentru baril, iar cursul dolarului în ţară a fost stabil.

În opinia lui Slusari, populaţia şi agenţi economici din R. Moldova devin din nou ostatici ai proceselor netransparente din cadrul ANRE şi lăcomiei importatorilor produselor petroliere, care sunt finanţatori principali ai bugetului acestei instituţii.

”Agenţia stabileşte preţurile plafon pentru benzină şi motorină fără participarea reprezentanţilor societăţii civile, având la bază cotaţiile petrolului Platts Cargoes FOB MED (Italy). Această informaţie este închisă şi subscrierea la ea este foarte scumpă”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA, precizând că experţii independenţi nu pot nicicum controla activităţile ANRE în domeniul reglementării preţurilor la produsele petroliere, care în prezent ar fi intrat în cartel cu operatorii pieţei respective.

Totodată, Slusari atenţionează despre mărimea marjei comerciale specifice unui litru de benzină sau motorină. ”Întreprinderile din domeniul petrolier pot adăuga la fiecare litru comercializat până la 3,16 lei MD. Acesta fiind adaosul comercial, în care nu întră TVA şi accizul. În opinia mea marja de 0,2 cenţi este exagerată. În foarte multe ţări europene acest adaos nu depăşeşte 0,1 cent.”

Alexandr Slusari concluzionează că ceea ce se întâmplă denotă încă odată faptul că în R. Moldova orice agenţie de reglementare este capturată şi dependentă de interesele politice sau economice ale unor grupări înguste.

Menţionăm că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a decis marţi, 29 mai, să majoreze, în continuare preţurile la carburanţi. Astfel, în perioada 30 mai – 12 iunie, benzină auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 va ajunge să fie comercializată la preţul de 19,79 lei MD pentru un litru, iar motorină la preţul de 17,75 lei MD pentru un litru. În comparaţie cu ultimele două săptămâni, preţul benzinei auto Premium-95 a crescut cu 64 de bani, în timp ce preţul motorinei s-a majorat cu 66 de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe