Zona restrictionata din Fukushima ar putea ramane in vigoare timp de decenii

Resturile imprastiate după cutremurul cu magnitudinea 9.0 şi tsunamiul de pe 13 iunie, în Sendai, Miyagi, Japonia. Zonele din imediata apropiere a centralei nucleare de la Fukushima vor rămâne probabil de nevizitat pentru mai multe decenii.
Resturile imprastiate după cutremurul cu magnitudinea 9.0 şi tsunamiul de pe 13 iunie, în Sendai, Miyagi, Japonia. Zonele din imediata apropiere a centralei nucleare de la Fukushima vor rămâne probabil de nevizitat pentru mai multe decenii. (Kiyoshi Ota / Getty Images)

Cateva zone puternic radioactive situate la mica apropiere de centrala nucleara de la Fukushima vor ramane probabil interzise accesului timp de mai multe decenii, conform unui raport media care a citat un oficial guvernamental in conditii de anonimat.

Interdictia de intrare intr-o zona cu raza de 3 km in jurul centralei va ramane probabil in vigoare chiar si dupa ridicarea unei restrictii de intrare intr-o alta zona cu raza de 16 km, a raportat ziarul Yomiuri Shimbun.

Este probabil ca publicul sa nu poata intra timp de decenii in unele parti din Okumamachi si Futabamachi, a declarat oficialul guvernamental.

Ministerul Educatiei, Culturii, Sporturilor, Stiintei si Tehnologie a masurat nivelurile de radiatii la 50 de locatii din interiorul zonei cu acces restrictionat, a declarat Yomiuri.

Agentia a estimat apoi nivelurile cumulative de radiatie pentru rezidenti, daca acestia ar fi stat afara 8 ore pe zi si in interiorul caselor lor timp de 16 ore. Dupa terminarea acelor calcule, Ministerul a decis ca zonele apropiate de centrala din Fukushima nu vor fi sigure pentru o perioada extinsa de timp.

Guvernul este asteptat sa faca un anunt oficial cu privire la declararea acelor comunitati ca fiind off-limit (cu acces restrictionat) pentru viitorul apropiat. Conform rapoartelor media, premierul nipon Naoto Kan se va intalni cu localnicii sambata pentru a le da vestile.

“Nu pot nega posibilitatea ca ar putea fi dificil pentru rezidentii din unele zone sa se intoarca acasa pentru o lunga perioada de timp. Imi cer sincere scuze pentru acest lucru”, a declarat Yukio Edano, purtator de cuvant al administratiei Kan.

Japonia ar putea cumpara pamantul de la rezidentii locali pentru a fi folosit ca locuri de depozitare pentru deseurile si materialele radioactive lasate in urma de apa contaminata, a declarat ziarul.

Oficialii au declarat ca doresc sa inchida centrala nucleara afectata, care inca emite material radioactiv, pana la inceputul anului 2012.

Accidentul de la Fukushima cauzat de cutremurul de pamant si tsunamiul din 11 martie este cel mai grav accident nuclear al lumii de la cel provocat in Cernobil in 1986.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură