Washington sub apă? Capitala se surpă lent

Clădirea Capitolului, Washington DC, 29 septembrie 2013
Clădirea Capitolului, Washington DC, 29 septembrie 2013 (Win McNamee / Getty Images)

Washington DC. se scufundă în golful Chesapeake într-un mod alarmant, avertizează un studiu. Nivelul mării în golf creşte dublu faţă de media mondială şi mai rapid decât în orice alt loc de pe coasta de est, ceea ce înseamnă că oraşul se va surpa cu 15 cm sau mai mult în următorii 100 de ani.

O cercetare realizată de geologii de la University of Vermont şi U.S. Geological Survey (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite/USGS) a stabilit că terenul din regiunea golfului Chesapeake, incluzând capitala Washington DC, se scufundă. Conform unui comunicat de presă, acest lucru se întâmplă într-un ritm alarmant: cu o rapiditate de peste două ori mai mare decât restul coastei de est care se scufundă în Atlantic.

Cercetătorii avertizează că până în 2.100 capitala Statelor Unite se va scufunda în golf cu 15 cm, ameninţând cu drastice inundaţii şi dezastre naturale. Această surpare este cauzată de topirea calotelor glaciare. În urmă cu milioane de ani, o enormă suprafaţă de gheaţă a presat mantaua Pământului strivind pământul de sub Long Island, New York, şi a făcut ca regiunea Chesapeake să se înalţe. Acum, când stratul de gheaţă se topeşte, Chesapeake se afundă, ajungând la locul unde era înainte de epoca de gheaţă.

''Chiar acum este momentul pentru a începe pregătirile'', a declarat Ben DeJong, autorul principal al studiului, adăugând că ''15 cm de apă într-adevăr contează în această parte a lumii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură