Vot controversat în Consiliul de Securitate al ONU pe un proiect de rezoluţie privind recunoaşterea statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU (Youtube - screenshot)

Vineri va avea loc o altă confruntare legată de Gaza în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU foarte divizată, deoarece Algeria, membru al consiliului, a pregătit un proiect de rezoluţie pentru recunoaşterea statului palestinian de către acest organism, transmite Reuters.

Pentru a trece rezoluţia, ar fi nevoie de nouă voturi şi de niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Franţei, Rusiei sau Chinei - ceea ce înseamnă că nu se va întâmpla, având în vedere că se presupune că SUA, în calitate de aliat apropiat al Israelului, o va bloca. În cele din urmă, planul urmăreşte să acorde Palestinei statutul de membru cu drepturi depline al ONU.

"Nu considerăm că o rezoluţie în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi ... o soluţie cu două state care să meargă mai departe", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Poziţia SUA a fost mult timp că un stat palestinian trebuie să se nască din negocieri directe între israelieni şi palestinieni, şi nu să fie realizat superficial în cadrul unui forum extern precum ONU.

Israelul a afirmat în mod clar faptul că nu va permite înfiinţarea unui stat palestinian atât timp cât Hamas va exista în continuare, iar premierul Netanyahu a legat chiar Autoritatea Palestiniană (AP) din Cisiordania de "terorism". El a respins, de asemenea, un apel anterior al SUA de a permite AP să preia şi să administreze Fâşia Gaza. Realitatea este că actualul război din Gaza face ca perspectiva realizării unui stat palestinian să fie mai îndepărtată ca niciodată.

Potrivit sursei citate, palestinienii sunt în prezent un stat observator nemembru, o recunoaştere de facto a statutului de stat care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, în 2012. Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate şi apoi de cel puţin două treimi din Adunarea Generală.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut de mult timp soluţia cu două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor frontiere sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate acestea fiind teritorii capturate de Israel în 1967.

Totodată, Regatul Unit a declarat de mult timp că nu va recunoaşte Palestina în afara unui acord mai amplu pentru o soluţie cu două state, care implică acordul Israelului.

Spania a fost ultima ţară care a recunoscut unilateral Palestina ca stat, lucru anunţat la începutul acestei luni. Printre statele UE care au făcut acest lucru anterior se numără Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria. De asemenea, Irlanda şi Malta au declarat recent că sunt de acord şi intenţionează să facă acest lucru.

Războiul actual din Gaza şi numărul tot mai mare de morţi în rândul civililor palestinieni, în condiţiile în care Israelul îşi continuă operaţiunea de eradicare a Hamas şi pentru eliberarea ostaticilor, a dat un impuls suplimentar acelor oficiali europeni care au dorit să vadă recunoaşterea palestiniană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe