USR scrie Bruxelles-ului. Semnalează "asaltul coaliţiei PSD-ADLE asupra independenţei Justiţiei"

Coaliţia PSD-ALDE insistă să adopte modificările legilor justiţiei în ciuda a doua avize negative consecutive emise de CSM, a opoziţiei celor 4000 de magistraţi care au semnat un memorandum, dar şi a protestelor publice masive, transmite USR la Bruxelles.
Dan Barna
Dan Barna (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Salvaţi România a trimis o scrisoare către liderii instituţiilor europene şi grupurilor politice de la Bruxelles pentru a atrage atenţia cu privire la "asaltul coaliţiei PSD-ADLE asupra independenţei sistemului de justiţie din România." În cadrul scrisorii, USR îndeamnă liderii de la Bruxelles să utilizeze toate mijloacele legitime pentru a descuraja coaliţia de guvernământ PSD - ALDE să producă o contra-reformă în sistemul de justiţie din România.

De asemenea, USR reaminteşte în documentul adresat oficialilor de la Bruxelles că Guvernul României a provocat o revoltă publică în luna februarie a acestui an, când a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 13, demers criticat pe scară largă pentru slăbirea cadrului legal anticorupţie. Această acţiune a determinat cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist în 1989, transmite USR.

„În prezent, coaliţia de guvernământ pregăteşte din nou modificări majore la legislaţia care reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, menită să subordoneze judecătorii şi procurorii regimului politic. Modificările legislative propuse de coaliţia PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgenţă în Parlamentul României, vor afecta grav independenţa justiţiei printr-o gamă largă de măsuri care aminteşte de cadrul juridic ce precede aderarea României la Uniunea Europeană”, se precizează în scrisoarea USR.

Scrisoarea a fost trimisă către: Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European, Gianni Pittella, preşedintele grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, preşedintele grupului ALDE din Parlamentul European.

Redăm integral scrisoarea USR

Către: Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Subiect: Subminarea iminentă a independenţei justiţiei în România
Bucureşti, 27 noiembrie 2017

Stimate domnule Jean Claude Juncker,

Vă scriem pentru a atrage atenţia Comisiei Europene cu privire la ceea ce noi considerăm că este o ameninţare iminentă asupra independenţei sistemului judiciar în România.

Aşa cum ştiţi, Guvernul României a provocat o revoltă publică în luna februarie a acestui an, când a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 13, o măsură care a fost criticată pe scară largă pentru slăbirea cadrului legal anticorupţie. Această acţiune a determinat cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist în 1989.

În prezent, coaliţia de guvernământ pregăteşte din nou modificări majore la legislaţia care reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, menită să subordoneze judecătorii şi procurorii regimului politic. Modificările legislative propuse de coaliţia PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgenţă în Parlamentul României, vor afecta grav independenţa justiţiei printr-o gamă largă de măsuri care aminteşte de cadrul juridic care precede aderarea României la Uniunea Europeană.

În ciuda opoziţiei celor 4000 de magistraţi care au semnat un memorandum la iniţiativa Forumului Judecătorilor din România, a celor două avize negative consecutive emise de Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi a protestelor publice masive, coaliţia de guvernare PSD-ALDE insistă să meargă mai departe cu modificările propuse.

Chiar şi după ce Comisia Europeană a publicat ultimul raport în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare al României, există indicii ferme că PSD şi ALDE se pregătesc să adopte modificările propuse fără a solicita avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum a recomandat în mod explicit Comisia Europeană.

Uniunea Salvaţi România (USR) este a treia forţă politică reprezentată în Parlamentul României, un partid politic tânăr cu o agendă pro-europeană puternică, concentrându-se asupra transparenţei, integrităţii şi domniei legii. Tocmai aceste valori fundamentale sunt puse în pericol în prezent în România. De aceea, USR vă îndeamnă să utilizaţi toate mijloacele legitime pentru a descuraja coaliţia de guvernare PSD - ALDE să împingă sistemul judiciar din România înapoi în starea critică din perioada de preaderare.

Cu sinceritate,
Dan Barna,
Preşedintele Uniunii Salvaţi România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne