USR mută strategic: A propus un nou mecanism de indexare a ajutoarelor sociale

Asistenţa socială trebuie scoasă din sfera politicianistă, consideră USR, astfel că propune un mecanism nou de indexare a ajutoarelor sociale.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Senatorul USR Adrian Wiener şi deputata Oana Bîzgan au iniţiat un proiect de lege care prevede indexarea anuală cu rata inflaţiei a Indicatorului Social de Referinţă, în funcţie de care se calculează ajutoarele sociale, precum indemnizaţia de şomaj sau alocaţia de stat pentru copii, reiese dintr-un comunicat de presă.

Indicatorul Social de Referinţă (ISR) nu a mai fost actualizat de aproape 10 ani şi din această cauză, în ciuda creşterii economice constante din ultimii ani, inechităţile s-au accentuat în România.

"Proiectul îşi propune să scoată asistenţa socială din sfera politicianistă, ca să nu rămână un instrument electoral de condiţionare a zonei vulnerabile din societatea românească. Proiectul USR, semnat şi de colegi din opoziţie şi de la putere, propune un mecanism autonom, independent, de indexare şi eficientizare a prestaţiilor sociale. Bineînţeles, măsura trebuie asociată altor măsuri active şi politici publice de incluziune socială. De altfel, România şi-a propus prin adoptarea Strategiei Europa 2020 scoaterea din zona sărăciei şi excluziunii sociale a 560.000 de oameni până în 2020", a declarat Adrian Wiener.

Potrivit USR, toate ajutoarele sociale (venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire, alocaţia de stat pentru copii etc.) sunt calculate în funcţie de Indicatorul Social de Referinţă. Astăzi, valoarea ISR este de 500 de lei şi nu s-a modificat din anul 2008, atunci când a fost ultima dată stabilită prin OUG 126/2008, act normativ care completa Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Partidul condus de Dan Barna susţine că raţiunea acordării de ajutoare sociale este garantarea accesului la coşul zilnic pentru beneficiari, iar instituirea unui mecanism autonom de indexare anuală a ISR garantează subzistenţa pentru cetăţenii cu venituri mici şi foarte mici.

Un raport al Reţelei Europene de Politici Sociale, citat de USR, a arătat că indexările făcute de România în vederea asigurării coşului zilnic au fost "arbitrare şi urmând mai degrabă o logică politică", ele fiind operate prin mărirea fracţiunii din ISR şi nu prin mărirea valorii ISR. Acelaşi raport menţionează că, din cauza acestor indexări arbitrare şi nesistematice, obligaţia de a revizui valoarea veniturilor minime anual asumată de Guvern prin OUG 57/2009, act normativ de revizuire a legii 416/2001, nu a fost respectată.

Proiectul de lege al USR propune indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflaţiei, ca indicator ce reflectă creşterea anuală medie a preţurilor. Acest model de indexare nu este o noutate, ci este prevăzut deja în cazul pensiilor, respectiv în Legea 263/2010. În cazul în care inflaţia este negativă, IRS nu se indexează şi rămâne la valoarea anului anterior.

"Prin introducerea sistemului propus de indexare automată a ISR, rata inflaţiei constituind un indicator economic neutru, statul va putea îndeplini responsabilitatea de a asigura standarde sociale minimale tuturor cetăţenilor, indiferent de alte criterii conjuncturale, inclusiv politice şi electorale. Eliminarea arbitrarului din metoda de indexare a ISR va aduce stabilitate socială şi economică, prin predictibilitatea bugetului necesar şi a efectelor sociale produse prin aplicarea sa", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Sursa de finanţare a prevederilor prezentei iniţiative legislative va fi asigurată prin suplimentarea bugetului Asigurărilor Sociale de Stat şi a bugetelor Unităţilor Administrativ-Teritoriale dedicate Asigurărilor Sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne