Unic. Prima persoană care a călătorit în toate ţările din lume fără să zboare cu avionul

Motivaţia unui danez pentru o călătorie în jurul lumii a fost promovarea şi strângerea de fonduri pentru Crucea Roşie şi, totodată, dorinţa de a "zugrăvi o imagine mai optimistă a fiecărei ţări
Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Mike Douglas şi Thor Pedersen)

Un călător danez este prima persoană din lume care a vizitat toate ţările într-o singură călătorie neîntreruptă, fără să zboare cu avionul.

Danezul Thor Pedersen, în vârstă de 44 de ani, a pornit de la casa sa din Copenhaga, Danemarca, pe 10 octombrie 2013, la vârsta de 34 de ani, gândindu-se că această călătorie va dura patru ani. Însă călătoria aventuroasă a durat un deceniu.

Domnul Pedersen, care are pregătire în acordarea de prim ajutor şi experienţă în cadrul armatei în calitate de angajat al ONU pentru menţinerea păcii, a pornit la drum cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a Crucii Roşii, în calitate de ambasador al bunăvoinţei, trecând graniţa terestră spre Germania. El şi-a încheiat călătoria şi s-a întors în Danemarca pe 26 iulie 2023, din Maldive, după ce a parcurs 381 998,72 de Km în jurul lumii.

"Este o distanţă de nouă ori şi jumătate în jurul planetei sau o dată până la lună", a declarat Pedersen pentru The Epoch Times.

Thor Pedersen, în vârstă de 44 de ani, de origine daneză.
Thor Pedersen, în vârstă de 44 de ani, de origine daneză. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Pregătiri

"Existau trei reguli esenţiale", a spus el, "că nu puteam zbura, că trebuia să petrec cel puţin 24 de ore în fiecare ţară şi că nu puteam să mă întorc acasă până când nu ajungeam la destinaţia finală sau dacă, eventual, renunţam la proiect".

Pedersen s-a născut la sfârşitul anilor '70 şi a crescut alergând prin pădure, pretinzând că este Robin Hood sau Indiana Jones. În cele din urmă a început să citească despre exploratori.

"Când am împlinit 20 de ani, eram foarte conştient că nu mai rămăsese nimic de descoperit", a spus el. "Nu mai existau continente nedescoperite, avem sateliţi care zboară pe cer şi fac fotografii şi înregistrări video cu absolut totul. "

Cu toate acestea, la începutul anului 2013, a aflat că foarte puţini oameni au ajuns în fiecare ţară din lume şi nimeni nu a reuşit această performanţă incredibilă fără să zboare.

Când s-a gândit mai mult la acest lucru şi şi-a propus să realizeze imposibilul, tatăl său a fost "foarte îngrijorat" că fiul său îşi va distruge cariera în domeniul logisticii de transport maritim plecând atât de mult timp. În schimb, mamei sale, pe care o descrie ca fiind "un pic mai visătoare", i-a plăcut de la început planul fiului său.

La aproximativ o lună de la începerea călătoriei, tatăl lui Pedersen şi-a schimbat părerea şi a devenit unul dintre cei mai mari susţinători ai acestuia.

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Domnul Pedersen în Etiopia în 2017.
Domnul Pedersen în Etiopia în 2017. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Thor Pedersen a pornit la drum cartografiind logistica traseului său în jurul lumii fără să zboare cu avioane. De-a lungul călătoriei, el a avut asupra sa 10 paşapoarte. De asemenea, a trebuit să ia în considerare siguranţa personală, pregătind din timp o persoană de contact care să se întâlnească cu el la graniţa fiecărei ţări, care "avea un profil care justifica o pregătire mai specială".

În ficare ţară, în care urma să petreacă doar 24 de ore, îşi lăsa lucrurile şi călătorea doar cu o geantă mică şi cu un minim de documente. De asemenea, şi-a luat cu el un GPS şi un emiţător, ceea ce îi permitea să trimită un semnal de ajutor şi să se localizeze în caz de nevoie.

Chestiuni financiare

Următoarea componentă majoră a călătoriei lui Pedersen a fost bugetul.

Având în vedere experienţa sa în domeniul logisticii de transport maritim, a încheiat un parteneriat cu furnizorul de energie geotermală Ross Energy, care a fost de acord să îl sponsorizeze cu 20 de dolari pe zi. Acest lucru i-ar ajuta să acopere transportul, cazarea, mesele şi vizele în unele ţări. Deoarece preţurile pentru vize erau fixe şi uneori depăşeau bugetul, Pedersen a reuşit să facă economii în alte domenii.

Domnul Pedersen la graniţa dintre Afganistan şi Turkmenistan în 2018.
Domnul Pedersen la graniţa dintre Afganistan şi Turkmenistan în 2018. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

"Dacă temperatura era suficient de caldă şi dacă mediul era suficient de sigur, îmi puneam hamacul", a spus el. "Dacă este o ţară scumpă, atunci poţi să mergi la o piaţă locală şi să iei pâine şi poate să iei nişte brânză, castraveţi sau ceva de genul ăsta, iar apoi pot să mă duc şi să mă aşez sub un copac undeva şi să-mi mănânc micul meu sandviş."

Între timp, în ceea ce priveşte transportul, avea două opţiuni. Putea opta pentru un autobuz de lux, unde putea să aleagă o masă şi să i se ofere un loc bun, cu WiFi, ferestre şi aer condiţionat.

Sau ar putea alege un autobuz modest, fără aer curat, cu prea mulţi oameni şi care ar face opriri frecvente pe drum.

Domnul Pedersen în Mongolia în 2018.
Domnul Pedersen în Mongolia în 2018. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Însă având un buget restrâns, de obicei încerca să economisească bani şi să ia autobuzul modest.

În timpul călătoriei sale de 10 ani, Pedersen a călătorit cu diferite mijloace de transport, inclusiv 351 de autobuze, 158 de trenuri, 219 taxiuri, 87 de taxiuri în comun, 128 de metrouri, 46 de mototaxi, 40 de nave container, 33 de bărci de diferite tipuri, 43 de auto-rickshaws/tuk-tuks, 32 de feriboturi, 28 de vehicule cu tracţiune integrală, 19 tramvaie, nouă camioane, patru mototaxiuri în comun, două nave de croazieră, o trăsură, o maşină de poliţie şi un iaht de înaltă performanţă.

Cea mai lungă călătorie cu autobuzul a durat peste 40 de ore, iar cea mai lungă călătorie cu trenul a durat cinci zile.

Domnul Pedersen în Bangladesh.
Domnul Pedersen în Bangladesh. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Între timp, cazarea sa a variat de la categoria de lux la cele mai simple. Au fost momente în care a stat într-o cameră de cămin cu 20 de paturi, dar apoi, cu o altă ocazie, a stat la Ritz Carlton din Hong Kong, în timp ce colabora cu Biroul de Turism din Hong Kong. De multe ori, a dormit pur şi simplu în mijloacele de transport în comun. În unele locuri, după ce i-au auzit povestea incredibilă, oamenii l-au invitat în casele lor.

"Uneori, aceşti oameni sunt printre cei cu mulţi bani, iar alteori sunt familii care nu au prea mulţi bani. Poate că ei dorm pe jos, iar pe mine mă lasă să dorm în pat" a spus Pedersen.

La doi ani de la începerea călătoriei sale, sponsorul său, Ross Energy, a fost afectat puternic de fluctuaţiile preţului petrolului şi a fost nevoit să reducă finanţarea lui Pedersen. El se afla în Africa Centrală în acel moment şi a fost nevoit să îşi golească contul bancar personal, să ia un împrumut şi să înceapă o campanie de strângere de fonduri (crowdfunding) pentru a putea continua. Din fericire, spre finalul aventurii, Ross Energy a reuşit să îl sponsorizeze din nou.

Noi prieteni peste tot

Pe tot parcursul călătoriei, Pedersen a păstrat legătura cu familia, prietenii şi urmăritorii săi prin actualizarea blogului personal. De asemenea, şi-a făcut o mulţime de prieteni noi de-a lungul drumului.

"Au fost foarte puţine ţări în care nu am putut comunica cu mulţi oameni", a spus Pedersen, care vorbeşte daneză, germană, franceză şi spaniolă. Atunci când nu a reuşit să vorbească în altă limbă, a descoperit că "jocul cu şarade" a funcţionat bine pentru a comunica.

Domnul Pedersen în Hong Kong, în 2020.
Domnul Pedersen în Hong Kong, în 2020. (Prin amabilitatea lui Maxime Champigneulle via Thor Pedersen)

Per ansamblu, Pedersen a declarat că a avut parte de întâlniri într-adevăr plăcute în diferitele ţări pe care le-a vizitat.

"Am căutat întotdeauna ce era bun sau interesant ... în acest sens, fiecare ţară mi-a lăsat o impresie foarte bună", a spus el. "Marea majoritate a tuturor celor pe care îi vei întâlni vreodată pe planetă vor fi doar oameni obişnuiţi care merg la şcoală, sau merg la serviciu, sau stau la mesele de familie. Oameni cărora le place să danseze şi să joace jocuri, să facă sport şi să asculte muzică.

"Bineînţeles, există şi oameni dificili, dar probabilitatea de a te întâlni cu astfel de oameni poate fi diminuată prin puţină planificare: să nu ieşi pe o stradă întunecată în mijlocul nopţii, să nu mergi în zone în care oamenii îţi spun să nu mergi, să nu mergi direct în ţări devastate de război şi aşa mai departe."

Cu toate acestea, una dintre cele mai puţin plăcute întâlniri pe care le-a avut a fost aceea de a fi ameninţat cu arma în mijlocul nopţii în Africa Centrală, "şi am crezut că voi muri". Însă călătorul nostru a spus că în aceeaşi ţară a întâlnit mulţi "oameni foarte, foarte drăguţi care îşi împărţeau mâncarea cu mine sau mă invitau în casele lor".

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Pedersen a avut un tovarăş de călătorie foarte special pe anumite porţiuni ale călătoriei sale: soţia sa, care a venit să-l viziteze de 27 de ori în întreaga lume. Pedersen o numeşte "Ultra Wifey" şi preferă să rămână anonimă. Cuplul s-a cunoscut cu un an înainte ca bărbatul să pornească la drum şi s-au logodit pe vârful Muntelui Kenya în timpul primei sale vizite.

"Am crezut că va fi foarte romantic şi că atunci când vom ajunge în vârful muntelui, vom avea o privelişte frumoasă, cu un răsărit de soare", a spus Pedersen. "Dar, în realitate, a fost o furtună de zăpadă năucitoare... nu exista nicio privelişte, totul era complet şters. Era frig, vânt, erau condiţii îngrozitoare. Am vrut doar să coborâm cât mai repede posibil. Dar am reuşit să mă aşez în genunchi şi să-i ofer un inel, iar ea a spus da! A fost destul de emoţionant".

Pedersen s-a căsătorit cu "Ultra Wifey" online în timpul pandemiei. Apoi s-a reîntâlnit cu ea în Hong Kong, unde Pedersen a fost blocat timp de doi ani.

Gata să se întoarcă acasă

În timpul călătoriilor sale au existat momente în care a simţit dorinţa de a se întoarce acasă.

El a declarat: "După primii doi ani, în 2015, nu mă simţeam prea bine şi eram gata să mă întorc acasă. Abia dacă mai puteam suporta. Aveam dureri fizice, tulburări psihice, sufeream enorm... şi mai aveam încă vreo 100 de ţări în care trebuia să merg."

Domnul Pedersen şi soţia sa.
Domnul Pedersen şi soţia sa. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

"Cel mai bun mod în care pot ilustra acest lucru ar fi să spun că atunci când am plecat de acasă, a fost 99 la sută aventură şi distracţie şi 1 la sută muncă", a spus el. "Însă după doi ani de autobuze şi trenuri, solicitând vize, trecând de puncte de control, scriind bloguri, făcând interviuri, găsind un loc de dormit şi toate aceste lucruri, s-a dovedit a fi 99 la sută muncă şi 1 la sută aventură."

Dar Pedersen a găsit motivaţia de a continua prin promovarea şi strângerea de fonduri pentru Crucea Roşie şi prin dorinţa sa de a "zugrăvi o imagine mai optimistă a fiecărei ţări din lume". Dar uneori se trezea totuşi întrebându-se: "De ce continui?"

Domnul Pedersen despre frontiera Wagah.
Domnul Pedersen despre frontiera Wagah. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Cu cât Pedersen se apropia mai mult de destinaţia sa finală, cu atât miza era mai mare, deoarece nu dorea ca proiectul său să eşueze. Dar în cele din urmă, a reuşit să ajungă în Maldive.

Pe 26 iulie, după ce a revenit pe pământ natal, a descris sentimentul ca fiind "minunat".

Domnul Pedersen în Maldive, ultima ţară din călătoria sa.
Domnul Pedersen în Maldive, ultima ţară din călătoria sa. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

După o sărbătoare extraordinară alături de cei dragi, Pedersen a fost bombardat cu "numeroase interviuri", poate 10-12 pe zi, iar în a doua lună petrecută acasă a suferit de o infecţie oculară, dureri la ureche, dureri de genunchi şi dureri de cap. Încet-încet, realitatea vieţii de zi cu zi s-a instalat.

Domnul Pedersen în Sri Lanka în 2023.
Domnul Pedersen în Sri Lanka în 2023. (Prin amabilitatea lui Mike Douglas prin intermediul lui Thor Pedersen)

"Corpul se întoarce acasă, dar este nevoie de mai mult timp pentru ca mintea să se întoarcă acasă", a spus el. "Nu mai sunt ţări în care trebuie să merg. Dacă vreau să zbor, pot să zbor. Acum deţin mai mult controlul şi sunt mai mult stăpân pe propria mea viaţă, ceea ce este plăcut. În acelaşi timp, după ce ai făcut ceva timp de aproape 10 ani, devine o parte din ceea ce eşti."

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Mike Douglas prin intermediul lui Thor Pedersen)

Lecţia cea mai importantă

La momentul redactării acestui articol, Pedersen şi soţia sa învaţă pentru prima dată cum să trăiască împreună. Călătorul se adaptează, de asemenea, la faptul că este cunoscut în întreaga lume. În prezent, el scrie o carte despre experienţa sa, programată pentru lansare în 2024. Există, de asemenea, planuri pentru un documentar care va fi proiectat în acelaşi an, precum şi un turneu de conferinţe în Danemarca.

Domnul Pedersen se întoarce acasă, în Danemarca, în iulie 2023.
Domnul Pedersen se întoarce acasă, în Danemarca, în iulie 2023. (Prin amabilitatea lui Thor Pedersen)

Încă mai încearcă să înţeleagă sensul călătoriei sale şi al bogatei sale experienţe, dar poate că cea mai mare lecţie învăţată de domnul Pedersen este că indiferent unde mergi, "oamenii sunt oameni".

"Mass-media se concentrează cu adevărat pe ceea ce am cataloga drept negativ, iar când ai asta de dimineaţa până seara, şapte zile pe săptămână, pe tot parcursul anului, în cele din urmă este aproape ca o formă de spălare a creierului... nu acesta este adevărul", a spus Pedersen. "Cea mai mare parte a lumii este reprezentată de oameni care fac doar ce pot."

O temă comună care înconjoară lumea este aceea că oamenii se îndrăgostesc şi se căsătoresc. Între timp, unii oameni divorţează.

"Oamenii se uită la Netflix şi fac dansuri TikTok în întreaga lume. ... Cei mai mulţi oameni nu au niciun fel de motiv pentru a dori să facă rău altcuiva", a spus el. "Dacă întâlneşti un străin undeva în lume, există şanse ca acel străin să-ţi devină prieten".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură