Trump cere republicanilor să ia măsuri pentru a pune capăt anchetei privind Rusia

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump încurajează congresmanii republicani şi “americanii adevăraţi” să înceapă să “fie duri” cu privire la investigaţia guvernului Statelor Unite asupra presupuselor legături dintre reprezentanţii campaniei sale electorale şi Rusia, numind ancheta federală drept o “escrocherie”.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Trump a atacat credibilitatea procurorului special al Departamentului american al Justiţiei, Robert Mueller, care conduce investigaţia privind interferenţa Rusiei.

“Acum că vânătoarea de vrăjitoare a renunţat la Rusia şi se uită la restul Lumii, ei ar trebui să fie capabili să se implice cu uşurinţă în alegerile de la jumătate de mandat, când pot să provoace unele daune Partidului Republican”, a scris preşedintele american.

“Republicanii şi americanii adevăraţi ar trebui să înceapă să fie mai duri cu privire la această escrocherie”, a susţinut Trump.

Investigaţia, care are scopul de a determine posibila “colaborare” între campania prezidenţială din 2016 a republicanului Trump şi elemente ale guvernului rus, are acum o vechime de peste un an.

Trump şi-a exprimat frustrarea faţă de anchetă în ultimele săptămâni şi pare să devină tot mai nerăbdător în privinţa finalizării acesteia.

“În ce moment va deveni aceasta o vânătoare de vrăjitoare în valoare de 20.000.000 dolari, compusă din 13 democraţi furioşi şi puternic dezorientaţi şi 2 persoane care au lucrat cu Obama timp de 8 ani. STOP! Nu au găsit nicio colaborare cu Rusia, nicio obstrucţionare, dar ei nu analizează corupţia”, a mai scris Trump într-o altă postare pe Twitter.

De asemenea, preşedintele american a înşiruit o serie de acuzaţii împotriva fostului secretar de stat Hillary Clinton şi împotriva altor democraţi, inclusiv potenţiala utilizare eronată a curţii FISA, aşa-numitul dosar legat de Trump şi cele 33.000 de emailuri lipsă pe care Clinton nu le-a predat niciodată în timpul unei anchete FBI privind utilizarea unui server privat de email pentru probleme oficiale.

Trump a subliniat necesitatea ca republicanii să îşi păstreze majoritatea în Camera Reprezentanţilor în alegerile de la mijlocul mandatului, avertizând că, altfel, va fi pus sub acuzare de democraţi.

Mulţi democraţi au indicat că o concediere a procurorului special Mueller este “linia lor roşie” pentru punerea sub acuzare.