Tort din budincă de cozonac - un deliciu

Iată unul dintre cele mai simple şi rapide modalităţi de-a refolosi cozonacul rămas de la sărbători pentru a prepara un tort de budincă delicios de te lingi pe degete.
Maria Matyiku
31.12.2020

alte articole

Tort din budincă de cozonac
Tort din budincă de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
31.12.2020

Pornind de la principiul că în natură nimic nu se pierde ci totul se transformă, vă sugerăm un mod simplu de a transforma cozonacul rămas de la sărbători într-un tort gustos şi aromat.

Daţi frâu liber imaginaţiei voastre şi creaţi o versiune unică, deoarece pe lângă budinca lichidă de lapte vanilat şi ouă folosită la înmuierea feliilor de cozonac se poate personaliza după preferinţa fiecăruia, adăugând stafide, fructe proaspete, uscate sau confiate, gem, ciocolată, etc. Copiii vor fi încântaţi să ajute la prepararea acestei budinci, fiind totodată o modalitate practică de a petrece timp calitativ împreună.

În reţeta de mai jos, feliile de portocală confiată şi bucăţile de ciocolată dau o combinaţie extrem de reuşită, gustul puţin amărui şi parfumul portocalei balansându-se perfect cu ciocolata şi umplutura de nucă din cozonacul folosit la prepararea acestei bunătăţi.


Ingrediente:

800 g cozonaci,
500 g lapte gras,
2 linguri de iaurt sau smântână,
4 ouă,
80 g zahăr,
80 g unt,
2 pliculeţe de vanilie sau un pod de vanilie,
câteva felii de coajă de portocale confiată,
80 g de ciocolată

Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Mai întâi se pregăteşte o formă rotundă de tort, de preferat detaşabilă, cu diametrul de 24 cm, care se unge cu unt şi se tapetează cu zahăr brun. Zahărul prin topire va intra în budincă formând o margine crocantă care pe lângă faptul că este gustoasă, va menţine forma tortului.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 grade C.

Cozonacul se taie în felii de aproximativ 2 cm grosime. O parte din feliile de cozonac se folosesc pentru îmbrăcarea formei, apăsându-le înspre pereţii şi fundul tăvii, formând un fel de crustă.

O parte din feliile de cozonac se folosesc pentru a forma o crustă. (Maria Matyiku / Epoch Times)
O parte din feliile de cozonac se folosesc pentru a forma o crustă. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Restul feliilor de cozonac se rup în bucăţi mici şi se pun deoparte într-un vas.

Laptele împreună cu vanilia se pun la foc mediu mic pentru aproximativ 5 minute, iar după ce s-a luat de pe foc se adaugă lingurile de smântână sau iaurt, precum şi cele 80 g de unt.

Laptele împreună cu vanilia se pun la foc mediu mic apoi se adaugă  smântâna şi untul (Maria Matyiku / Epoch Times)
Laptele împreună cu vanilia se pun la foc mediu mic apoi se adaugă  smântâna şi untul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ouăle se amestecă bine cu zahărul, până când aproape îşi dublează volumul şi îşi schimbă culoarea spre un gălbui deschis.

Ouăle îşi dublează volumul şi schimbă culoarea spre un gălbui deschis. (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ouăle îşi dublează volumul şi schimbă culoarea spre un gălbui deschis. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se poate folosi un tel în formă de pară sau un mixer.

După ce amestecul de lapte s-a răcit şi a devenit călduţ, se toarnă progresiv peste ouă, amestecând în continuare.

Amestecul de lapte călduţ, se toarnă pe rând peste pasta de ouă (Maria Matyiku / Epoch Times)
Amestecul de lapte călduţ, se toarnă pe rând peste pasta de ouă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când toate ingredientele sunt încorporate, se toarnă o parte din crema lichidă peste crusta de cozonac, care va fi absorbită in câteva minute.

Se toarnă o parte din budinca lichidă peste crusta de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se toarnă o parte din budinca lichidă peste crusta de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se presară câteva bucăţi de felii de portocale confiate şi câteva bucăţi de ciocolată.

Se pun felii de portocale confiate şi bucăţi de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se pun felii de portocale confiate şi bucăţi de ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se aşează bucăţile sfărâmate de cozonac, după care se toarnă restul de cremă lichidă.

Se adaugă restul de bucăţi de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se adaugă restul de bucăţi de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se lasă până când crema lichidă este absorbită de cozonac,

Se toarnă restul de budincă lichidă (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se toarnă restul de budincă lichidă (Maria Matyiku / Epoch Times)

apoi se ornează după preferinţă cu bucăţi de ciocolată şi portocală confiată.

Se ornează cu bucăţi de ciocolată şi portocală confiată (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se ornează cu bucăţi de ciocolată şi portocală confiată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se dă la cuptor pentru 30 de minute, iar când budinca este gata se scoate din cuptor. Se observă că marginile crustei s-au separat de formă şi au devenit uşor maronii.

Se dă la cuptor pentru 30  de minute, iar când  este gata se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se dă la cuptor pentru 30  de minute, iar când  este gata se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se lasă deoparte să se răcească pentru 10-15 minute, după care tortul se scoate din formă şi se pune pe un platou.

Se poate servi ca atare.

Dacă cozonacul folosit a fost simplu şi nu a avut o umplutură bogată, după ce s-a răcit, tortul se poate îmbrăca cu crema preferată şi frişcă sau frişcă şi fructe de sezon, în funcţie de preferinţa fiecăruia.

Tort din budincă de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tort din budincă de cozonac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor