Tesla face presiuni: Cere acţionarilor să voteze un acord salarial record pentru Elon Musk, de 56 de miliarde de dolari

Elon Musk
Elon Musk (acrosstheculture.com)

Tesla încearcă din nou să îi acorde şefului Elon Musk cea mai mare înţelegere salarială din istoria corporaţiilor americane, în valoare de 56 de miliarde de dolari, potrivit BBC.

Compania de vehicule electrice (EV) cere acţionarilor să voteze salariul record al directorului său general, stabilit în 2018.

Cu toate acestea, acordul a fost respins de un judecător american în ianuarie, care l-a descris ca fiind "o sumă de neînchipuit".

Aceasta vine la doar câteva zile după ce Musk a anunţat că intenţionează să reducă peste 10% din forţa sa de muncă la nivel global.

Într-o notă emisă personalului, şeful Tesla a spus că nu urăşte nimic mai mult, "dar trebuie făcut".

Acum, remuneraţia sa este în centrul atenţiei - deşi compensaţia propusă nu include niciun salariu sau bonus.

În schimb, acordul din 2018 a stabilit recompense bazate pe creşterea valorii de piaţă a Tesla până la 650 de miliarde de dolari în 10 ani. Acţiunile companiei producătoare de vehicule electrice sunt evaluate în prezent la 500,36 miliarde USD, potrivit datelor.

La momentul pronunţării hotărârii, judecătoarea Kathaleen McCormick, din Delaware, a declarat că acordul de remunerare a fost incorect faţă de acţionari.

Ea a constatat că directorii Tesla, care au negociat acordul, au fost "poate cu ochii în patru" din cauza "atracţiei de superstar" a lui Musk şi nu au informat pe deplin acţionarii.

Decizia l-a indignat pe Elon Musk, care a ameninţat ulterior că va muta sediul central al Tesla din Delaware în Texas.

Luni, Tesla a depus documente prin care a cerut acţionarilor să aprobe această mutare şi să semneze din nou pachetul salarial pentru 2018.

Preşedintele consiliului de administraţie, Robyn Denholm, a menţionat într-o scrisoare inclusă în dosarul de reglementare: "Elon nu a fost plătit pentru munca sa pentru Tesla în ultimii şase ani [...] Acest lucru ni se pare nouă şi numeroşilor acţionari de la care am auzit deja, ca fiind fundamental nedrept."

De asemenea, Denholm a susţinut că board-ul nu este de acord cu decizia instanţei.

"Nu credem că ceea ce a spus Curtea din Delaware este modul în care ar trebui să funcţioneze sau funcţionează dreptul corporativ", a spus ea.

Compensaţia lui Musk pentru 2023 a fost de 0 dolari, se arată în dosar, întrucât miliardarul nu primeşte un salariu de la companie şi este compensat prin opţiuni pe acţiuni.

"Dacă este recomandabil din punct de vedere legal, sugerăm pur şi simplu să supunem pachetul original din 2018 unui nou vot al acţionarilor", a specificat Tesla, adăugând că încă intenţionează să facă apel la această hotărâre.

Revotarea vine într-un moment dificil pentru companie, care a înregistrat cele mai puţine livrări de vehicule electrice din 2022 încoace. Cererea slabă vine înainte de câştigurile sale trimestriale care vor fi dezvăluite săptămâna viitoare.

Musk încearcă, de asemenea, să îşi recupereze reputaţia după un an agitat. Tesla a fost nevoită să recheme în service maşini din cauza unor probleme de siguranţă, Musk a fost implicat într-un scandal de conspiraţie antisemită şi a avut probleme repetate cu X, platforma sa de socializare.

Cu toate acestea, Bloomberg şi Forbes au estimat avere netă a lui Musk între 198 miliarde şi 220 miliarde de dolari în noiembrie 2023, făcându-l cea mai bogată persoană din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe