Tăriceanu: Iohannis să arate că nu are legătură cu planul de răsturnare a Guvernului Dăncilă

Şeful statului Klaus Iohannis trebuie să demonstreze că nu este implicat într-un plan de înlăturare a Guvernului condus de premierul Viorica Dăncilă prin mijloace nedemocratice, a solicitat preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu, conferinţă de presă. 25.01.2013
Călin Popescu Tăriceanu, conferinţă de presă. 25.01.2013 (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se delimiteze clar de demersul liderului PNL Ludovic Orban, care a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare şi alte infracţiuni grave, a transmis duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat de presă cum vede o eventuală suspendare a şefului statului.

"Politica nu e chiar aşa (...), dacă un nebun aruncă o piatră, toţi se aruncă după ea. Cred că am demonstrat şi noi, de la ALDE, şi cei de la PSD că avem experienţă politică, avem înţelepciunea necesară pentru a considera că stabilitatea politică este o premisă necesară pentru ca România să poată să crească economic şi să putem asigura bunăstarea cetăţenilor. Acesta este principalul ţel al nostru, nu să ne jucăm de-a politica, cu suspendări şi cu alte acţiuni, dar sigur că nu pot să ascund gustul amar pe care îl am în momentul în care văd astfel de demersuri făcute de partidul de opoziţie. Stau şi mă gândesc dacă nu sunt poate şi alte resorturi în spate şi de aceea cred că ar trebui o atitudine edificatoare a preşedintelui, prin care să arate că este complet în afara oricăror suspiciuni legate de un posibil aranjament, joc, combinaţie de răsturnare nedemocratică a unui Guvern legitim", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

În opiunia liderului ALDE, preşedintele Klaus Iohannis are obligaţia să reacţioneze în contextul în care PNL este "partidul prezidenţial".

"Mi s-ar părea însă normal ca, în acest context în care plângerea penală făcută de Orban pare să fie rezultatul ori a unei prostii, ori a unei nebunii şi ca să nu se creadă că face parte dintr-un plan mai amplu, având în vedere că PNL este partidul prezidenţial, cred că ar fi nevoie din partea preşedintelui de o delimitare clară şi netă faţă de această acţiune care, altfel, poate să fie considerată ca făcând parte dintr-un plan de înlăturare a Guvernului condus de Viorica Dăncilă, prin mijloace nedemocratice. Dacă se folosesc aceleaşi metode care s-au folosit şi în 2015 pentru înlăturarea Guvernului, prin punerea sub acuzare a prim-ministrului, de data aceasta avem de-a face cu o plângere penală, prea seamănă metodele ca să nu ne ducă gândul că este vorba de un plan mai amplu, de o acţiune pusă la punct. Trebuie să spună preşedintele foarte clar că nu are nimic de-a face şi că nu susţine un astfel de demers care iese din limitele sau din practicile democratice", a precizat Tăriceanu.

Reamintim că şeful PNL o acuză pe premierul Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

În acelaşi timp, este vizat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii secrete.

Plângerea vine în contextul scandalului legat de începerea procedurii de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai multe detalii pe această temă aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne