Tăriceanu: Comisia de la Veneţia tratează lucrurile cu o superficialitate care pe mine mă sperie!

"Sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, care au democraţia în sânge. Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa", spunea recent fostul şef al CCR despre membrii Comisiei de la Veneţia. Pe de altă parte, al doilea om în stat, Tăriceanu acuză Comisia de superficialitate şi opinii politice.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Opinia Comisiei de la Veneţia pe tema celor trei legi ale Justiţiei este una "extrem de subţire", a susţinut duminică la România TV preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declarându-se "speriat" de "superficialitatea" înaltului for european.

Mai mult, liderul ALDE a mai acuzat că opinia Comisiei de la Veneţia este de fapt "o opinie politică".

"Un astfel de document, denumit 'opinie preliminară' nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie modificat. Nu ştiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminară, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond - acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subţire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată din partea Comisiei de la Veneţia. Nu e normal. Comisia de la Veneţia trebuia să analizeze subiectele de ordin juridic, nu opţiunile politice. (...) Comisia de la Veneţia tratează lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine mă sperie. Efectiv mă sperie. În ceea ce priveşte opţiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării Justiţiei, cred că filtrele pe care le-am avut şi care au funcţionat, inclusiv la Curtea Constituţională, au fost suficiente", a declarat Tăriceanu, preluat de Agerpres, în cadrul unei intervenţii telefonice la România tv.

Reamintim că în presa română au apărut, vineri, recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse Legilor Justiţiei. Poziţia Comisiei este una foarte critică, din ea reieşind că modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE riscă să submineze independenţa procurorilor şi judecătorilor, precum şi încrederea publicului în justiţie.

Totodată, comisia recomandă să se revină asupra modificărilor operate de PSD-ALDE în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT şi Parchetul general şi cere ca în procedură să fie menţinut rolul preşedintelui României şi al CSM pentru a echilibra influenţa ministrului Justiţiei.

Comentând informaţia, fostul şef al CCR Augustin Zegrean a explicat că autorităţile române trebuie să ţină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneţia privind modificările Legilor Justiţiei: "Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa".

"Dacă vrem să fim în grupul celor democraţi şi al statului de drept, obligatoriu trebuie să ţinem seama de aceste precizări. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, care au democraţia în sânge. Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa", a declarat fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean, pentru Digi24.

De asemenea, judecătorul Cristi Danileţ a explicat că opinia Comisiei de la Veneţia e obligatorie pentru înaltele autorităţi ale statului român - Parlament şi Curtea Constituţională, astfel că nu vorbim de simple recomandări, ci vorbim de nişte standarde minimale pe care fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să le îndeplinească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne