Taifunul care n-a mai fost. Firea a depus plângere penală contra celor ce au răspândit informaţii false

Mii de bucureşteni i-au adresat "gânduri bune" Gabrielei Firea, după ce au îndurat traficul îngrozitor din după-amiaza zilei de 20 septembrie, când primăriţa a anunţat furtună. Cu imaginea şifonată, Firea a depus plângere penală contra celor pe care ea îi consideră adevăraţii autori ai stării de ''confuzie şi panică.''
Gabriela Firea(senator PSD)
Gabriela Firea(senator PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Aşa cum a promis în data de 20 septembrie, zi când furtuna zdravănă pe care o anunţase s-a dovedit a fi o ploicică cu ceva vânt, primarul general al Capitalei Gabriela Firea a făcut plângere penală celor care "au răspândit informaţii false" despre intensitatea furtunii.

În plângerea sa, primarul Capitalei a solicitat cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare de informaţii false, prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 404 Cod penal.

''În data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare (sms, whatsapp, reţele de socializare etc.), s-au vehiculat informaţii false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunţat oficial, informaţii care au generat panică în rândul bucureştenilor", se arată în comunicatul primăriei, citat de Agerpres.

Firea mai transmite că prin măsurile dispuse de ea în data de 20 septembrie s-a dorit informarea promptă şi corectă a populaţiei despre situaţia prezentată de către specialiştii în meteorologie şi comunicarea măsurilor necesare.

"Concret, am solicitat tuturor instituţiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecinţă pentru protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor. Cu toate acestea, în spaţiul public au circulat mai multe mesaje cu conţinut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucureşti. Aceste mesaje făceau trimitere la o situaţie mult mai gravă decât cea prezentată de către autorităţi. (...) De asemenea, pe reţelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populaţia era sfătuită să îşi facă provizii de produse de primă necesitate — pâine, lapte, apă, etc, precum şi informaţii false potrivit cărora primarul general a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau şi faptul că situaţia era mult mai gravă decât cea comunicată de primarul general şi au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetăţenilor'', arată PMB.

Primarul mai susţine în plângerea sa că ''aceste activităţi au condus la subminarea încrederii în instituţiile statului, crearea de confuzie şi panică''.

''Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populaţiei în capacitatea de acţiune a instituţiilor statului. Consider că efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuţiilor primarului general în acest domeniu, în special prin scăderea autorităţii acestei instituţii a statului. Având în vedere cele menţionate, vă solicităm să demaraţi cercetări în cauză în vederea constatării săvârşirii infracţiunii de comunicare de informaţii false, identificarea persoanelor care se fac vinovate şi sancţionarea acestora potrivi legii penale", mai arată Firea.

Reamintim că pe 20 septembrie, după ce Firea a anunţat furtuna şi a dispus închiderea şcolilor la ora 17, în Bucureşti s-a declanşat un trafic infernal, mulţi bucureşteni grăbindu-se spre case să nu îi prindă "taifunul" pe drum, iar alţii s-au învoit de la muncă şi au îngroşat şi ei traficul, pentru a-şi lua copiii de la şcolile închise mai devreme.

Într-adevăr, panica a fost accentuată şi de mesaje care au circulat pe Facebook şi pe sms. Redăm unul dintre ele:

"Am un client care lucrează direct cu Firea în PMB şi m-a avertizat acum că nu se doreşte creare de panică dar situaţia ciclonului e mult mai gravă decât s-a anunţat oficial. Maxim la ora 17.00 să fim adăpostiţi şi maşinile parcate corespunzător sa nu fie expuse la căderi de copaci sau acoperişuri. Anunţă şi tu pe cine poţi. E neoficial."

În final, furtuna s-a dovedit a nu fi nici pe departe atât de teribilă. În unele cartiere nu au dat decât câţiva stropi iar vântul n-a fost o urgie. Într-adevăr o persoană şi-a pierdut viaţa prins sub un copac care a căzut peste el pe Şoseaua Viilor, însă copacul era unul cu probleme, în zonă fiind afişe prinse de o bandă de delimitare în care se arăta că arborele reprezintă un pericol, avertizare pe care bărbatul se pare că a ignorat-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne