Surpriză pentru Firea. USR are planuri mari pentru Primăria Capitalei

Monument istoric de categoria A, Primăria Capitalei şi-ar putea deschide porţile pentru turişti, aşa cum fac şi cele din Viena, Londra şi Paris. Aceasta dacă proiectul de hotărâre în acest sens depus de USR va fi pus de Gabriela Firea pe ordinea de zi a Consiliului General şi va primi undă verde.
Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti
Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti (Wikipedia)
Loredana Diacu
03.08.2017

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (PMB) au depus, joi, un proiect de hotărâre privind declararea drept obiectiv turistic al fostului Palat al Ministerului Lucrărilor Publice din bulevardul Elisabeta nr. 47, actulamente Palatul administrativ al Municipiului Bucureşti, respectiv sediu al Primăriei Capitalei.

USR arată, în expunerea de motive a proiectului, că patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, caracterizat printr-o mare diversitate şi originalitate, nu este valorificat la adevărata lui valoare. Nu e de mirare deci că, în 2016, Bucureştiul a atras 1,1 milioane de vizitatori, mult sub numărul de turişti care au vizitat Varşovia, 8,5 milioane sau Praga, 7 milioane, de exemplu.

Potrivit USR, în ciuda faptului că Bucureştiul nu are încă o strategie de promovare a turismului cultural, Primăria Capitalei ar putea deveni un model de bună practică prin adoptarea unui proiect de hotărâre care să integreze imobilul în care îşi desfăşoară activitatea în circuitul turistic al Capitalei, folosind exemplul marilor oraşe europene, precum Viena, Londra, Paris, Barcelona, Madrid, Berlin, ale căror primării îşi deschid porţile pentru turiştii interesaţi de patrimoniul cultural.

USR mai arată în expunerea de motive că imobilul în care funcţionează Primăria Municipiului Bucureşti, construită între 1906-1910, este monument istoric de categoria A, de importanţă naţională şi europeană, LMI poziţia 963, cod B-II-A-18688. Imobilul a fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre principalii promotori ai stilului de arhitectură neoromânesc, creator al unor imobile reprezentative pentru Bucureşti, precum Arcul de Triumf, Agricola Fonciera, Banca Marmorosch Blank, fosta Societate Politehnica.

Conform temei strategice prioritare numărul 3, “Patrimoniul Bucureştiului – zona identitară abandonată”, din Strategia culturală a Municipiului Bucureşti adoptată de Consiliul General pe 1 august 2016, în Bucureşti există o “lipsă de valorizare şi de cunoaştere” a patrimoniului ceea ce duce la “o atractivitate redusă a oraşului şi la o poziţie slabă într-o competiţie internaţională.”

"Având în vedere importanţa culturală şi arhitecturală a imobilului Palatul administrativ al Municipiului Bucureşti şi ţinând cont de faptul că a fost restaurat de curând, consider că introducerea în circuitul turistic al Capitalei va creşte atractivitatea Bucureştiului ca destinaţie culturală şi va stimula interesul bucureştenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei", concluzionează USR.

Când (şi dacă) va pune Gabriela Firea propunerea de hotărâre pe ordinea de zi a CGMB rămâne o necunoscută, căci, potrivit USR, primăriţa a refuzat în mod sistematic să pună proiectele Uniunii pe ordinea de zi a Consiliului. De altfel, consilierele Roxana Wring şi Ana Ciceală au depus plângere la DNA contra primăriţei, pe care o acuză de abuz în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor