Stenograma unei discuţii Iohannis/Dăncilă aterizează la Antena 3. Spulberă "mitul" bunei cooperări

Rugămintea şefului statului de a beneficia măcar de prezenţa ministrului de Finanţe la întâlnirea cu guvernatorul BNR s-a izbit de un refuz categoric al premierului.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times)
Loredana Diacu
26.04.2018

UPDATE: Documentul prezentat de Antena 3 pe post de stenogramă a discuţiei sale telefonice cu Dăncilă e o aşa-zisă stenogramă, nu ceea ce s-a discutat de fapt, a explicat preşedintele Iohannis, răspunzând unor întrebări ale presei.

"Discuţii telefonice au fost... Am urmărit cu amuzament acele aşa numite stenograme, care stenograme arată mai degrabă ce şi-ar fi dorit pesediştii să se fi discutat decât ce s-a discutat", a declarat Iohannis.

* * *

Postul TV Antena 3 a prezentat, miercuri, stenograma unei discuţii care ar fi avut loc între preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă. Din stenograma despre care nu se ştie cum a ajuns la Antena 3, reiese că premierul a refuzat să-l trimită pe ministrul de Finanţe sau vreun reprezentat al guvernului la întâlnirea cu liderii BNR.

"Iohannis: Am anunţat deja această întâlnire, lăsaţi-i să vină măcar pe Eugen Teodorovici sau vicepremierul Viorel Ştefan.

Dăncilă. Nu, nu vine nimeni în afară de mine.

Iohannis: Şi eu ce fac acum?

Dăncilă: Şi eu ce să vă fac, dacă nu m-aţi întrebat înainte? Nu, dacă vreţi ne vedem doar noi doi. Plec în Israel. Oricum vin doar eu la Cotroceni, pentru că nu există niciun conflict cu BNR, nu accept altfel", se arată în stenograma prezentată de Antena 3 şi citată de Mediafax.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat luni intenţia de a media relaţia Guvern-BNR, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac public dur la adresa Băncii Naţionale, susţinând că firmele străine şi Banca Naţională sunt vinovate (alături de alţii) de inflaţie.

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Oferta preşedintelui a fost însă declinată marţi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a considerat că acest demers nu este necesar căci Guvernul şi BNR-ul au o relaţie instituţională.

"Cred că nu este nevoie de o mediere. Avem un Guvern, avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională a României, am spus şi cu alte ocazii că, în calitate de ministru al Finanţelor, am avut discuţii cu domnul guvernator (al BNR - n.r.), aşa că nu cred că este nevoie să avem o astfel de mediere din partea unei alte instituţii ale statului", a declarat marţi Teodorovici, citat de Agerpres, în cadrul unor declaraţii de presă.

Ministrul a mai adăugat că, probabil, preşedintele ţării va adresa o invitaţie la Cotroceni premierului Viorica Dăncilă, urmând ca aceasta să ia o decizie în consecinţă. O astfel de întâlnire ar putea avea însă loc după ce premierul se va întoarce din vizita oficială pe care o efectuează în Israel.

Cât despre plecarea premierului în Israel, aceasta a fost confirmată oficial abia în ultimul moment, cu doar câteva ore înainte ca Dăncilă să plece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor