Statul condamnă pacienţi să moară cu zile. Singura şansă a unora - omenia noastră

În mai puţin de o oră, 450 de persoane au dat share unei postări prin care Vlad Voiculescu cerea ajutor pentru aducerea în România a unui medicament necesar supravieţuirii unei paciente. Graţie mobilizării lor, medicamentul a fost adus în ţară de un român binevoitor. Acel medicament ar fi trebuit însă să se găsească şi în farmaciile româneşti...
Loredana Diacu
02.01.2018

alte articole

Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
02.01.2018

Încă o dată, în România anului 2018, viaţa unei paciente a ajuns să atârne de bunăvoinţa semenilor săi, căci statul a eşuat să îi asigure tratamentul. Sute de persoane au dat share unei postări prin care fostul ministru al Sănătăţii cerea sprijin pentru aducerea de la Viena, în România, a unui medicament de care pacienta avea nevoie pentru a supravieţui.

În mai puţin de o oră, postarea lui Vlad Voiculescu a înregistrat mai bine de 450 shares, mesajul a ajuns la Bogdan, care era în Viena şi peste 2h a fost la farmacie. La ora postării lui Voiculescu, Bogdan era în avion, iar la aeroport îl aşteaptă deja soţul pacientei.

Cum de s-a ajuns ca familia bolnavei să fie nevoită să apeleze la Vlad Voiculescu iar Voiculescu la oameni, în loc ca lucrurile să se fi rezolvat cu un simplu drum la farmacia de peste drum? "Meritul" aparţine guvernului PSD care a anulat HG 800/2016 prin care tehnocraţii prioritizau printr-un mecanism diferit de stabilire a preţului acest antibiotic ce nu ar trebuie să lipsească niciodată din farmacii, nici măcar în ţările mai sărace, de pe lista medicamentelor esenţiale, explică Voiculescu.

Redăm postarea fostului ministru:

"Pe 31 Decembrie o asistentă dintr-un spital din Bucureşti m-a sunat. Nu era un telefon cu urări, ci unul cu un strigăt de ajutor: o rudă a ei avea nevoie de un antibiotic de care, după spusele medicilor, depindea chiar supravieţuirea doamnei. Sâmbătă după-amiază, înainte de anul nou... nu e cel mai bun moment să fii într-un spital românesc. N-am putut face atunci nimic.

Medicul reuşise prin cunoştinţe să facă rost de câteva fiole. Nu destul însă.

4 zile fără tratament au adus o înrăutăţire dramatică a stării de sănătate a pacientei.

Soţul doamnei a găsit câteva fiole la un fost pacient dintr-o localitate de lângă Cluj. S-a dus şi le-a luat. Acea familie le cumpărase din banii proprii şi acum fiolele rămase puteau salva viaţa cuiva. Nu erau însă suficiente...

Astăzi mi-a răspuns farmacia din Viena. După insistenţe, au reuşit să îl aducă astăzi. Rămânea doar să fie plătit şi să fie adus în România, urgent.

Astăzi la prânz am scris aici. Mai bine de 450 shares în mai puţin de o oră au făcut ca mesajul să ajungă la Bogdan, care era în Viena şi peste 2h a fost la farmacie. Bogdan este acum în avion. La aeroport îl aşteaptă deja soţul pacientei.

Fiecare dintre noi a fost sau poate fi la un moment dat în locul omului care aşteaptă acum la aeroport sau în locul lui Bogdan. MULŢUMESC tuturor celor care au dat o mână de ajutor (cu un share sau cu un mesaj). Nu este nicio exagerare să spunem că unul dintre aceste share-uri, alături de gestul lui Bogdan, a făcut diferenţa.

Este vorba despre un antibiotic de rezervă inclus pe Lista Medicamentelor Esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (http://bit.ly/2sCRjhj)... adică unul dintre acele medicamente care nu ar trebui să lipsească niciodată, nici măcar din ţările cele mai sărace. HG 800/2016 prioritiza aceste medicamente printr-un mecanism diferit de stabilire a preţului pentru aceste medicamente. Totul a fost abrogat la începutul lui 2017.

PS Dacă te gândeşti cumva că aceasta este o postare politică şi simţi o oarecare jenă, poate ai dreptate. Poate este o postare politică pentru că explic mai sus cauzele. Sau poate că ţi se pare aşa doar pentru că este vorba de altul. Dacă ar fi fost vorba despre tine sau de cineva drag ţie, poate că ai fi gândit altfel. Vorba aia... noi să fim sănătoşi!", scrie Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor